latinica  ћирилица
05/12/2019 |  14:41 | Autor: SRNA

Srpska lista: Napustićemo privremene institucije i formirati ZSO

Rukovodstvo Srpske liste poručilo je danas da će napustiti i institucije samoproglašenog Kosova i na lokalnom nivou, ukoliko ostane na snazi presuda Osnovnog suda iz Prištine kojom je bivši ministar uprave i lokalne samouprave u privremenoj Vladi Kosova i izabrani poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dvije godine zatvora.
Kosovska Mitrovica-Rukovodstvo Srpske liste na konferenciji za novinare. - Foto: SRNA
Kosovska Mitrovica-Rukovodstvo Srpske liste na konferenciji za novinare.Foto: SRNA

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić istakao je da će Srpska lista nastaviti da sve odluke donosi u dogovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i državom Srbijom.

- Ukoliko se ne nastavi dijalog Prištine i Beograda, na čemu insistira predsjednik Vučić, mi ćemo formirati Zajednicu srpskih opština i izaći iz svih kosovskih institucija - poručio je Rakić na vanrednoj konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je da Priština primjenjuje dvostruke standarde kada je riječ o Srbima.

- Mi moramo uvijek da dokazujemo svoju nevinost, da nismo krivi jer Priština u odnosu na Srbe primjenjuje duple standarde - dodao je Simić.

Naglašvajući da je Srpska lista spremna da bude dio rješenja, Simić je istakao da Priština ne želi Srbe i ne želi da vidi Srpsku listu kao nezaobilazan subjekt u pronalaženju rješenja.

Prema njegovim riječima, potvrda za to je danas "ekspresno donesena presuda Ivanu Todosijeviću bez ijednog dokaza, kao i optužnica protiv šestoro Srba navodno umiješanih u ubistvo Olivera Ivanovića".

- Danas je ekspresno donesena presuda Ivanu Todosijeviću i to u trenutku kada međunarodna zajednica zatvara sve slučajeve ubistava Srba, kako na području Kosova, južno od Ibra, tako i onih ubijenih na mostu na reci Ibar - rekao je Simić.

On je ponovio da će, ukoliko presuda o kažnjavanju člana rukovodstva Srpske liste ostane na snazi, Srbi napustiti i lokalne i centralne institucije sistema.

Osnovni sud u Prištini osudio je danas bivšeg ministra uprave i lokalne samouprave u Vladi samoproglašenog Kosova Ivana Todosijevića na dvije godine zatvora po optužbi za podsticanje na nacionalnu, rasnu, vjersku ili etničku mržnju, podjele ili netrpeljivost, potvrdio je Srni Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić.

Todosijević je osuđen zbog izjave izrečene na ceremoniji obilježavanja 20 godina NATO bombardovanja u Zvečanu da je povod za agresiju na Srbiju "bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao".

- Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju - naveo je tada Todosijević, zbog čega je protiv njega početkom aprila pokrenuta istraga.

Vlajić je rekao da će odmah po dobijanju presude uložiti žalbu jer su, prema njegovim riječima, presudom pogažena ljudska prava "koja očigledno ne postoje na Kosovu i Metohiji ili se masovno krše".

Todosijević je na vanrednim parlamentarnim izborima održanim na Kosovu i Metohiji 6. oktobra izabran za poslanika Srpske liste u Skupštini samoproglašenog Kosova i ukoliko odluka ostane na snazi on neće moći biti poslanik.