latinica  ћирилица
05/12/2019 |  19:12 ⇒ 21:56 | Autor: RTRS

BiH preuzela kontrolu svih letova aviona iznad svoje teritorije

BiH prvi put kontroliše i letove na visini većoj od 10.000 metara. Do sada su letove na visini iznad 10.000 metara na teritoriji BiH

U jedan čas iza ponoći, prvi put u istoriji, BiH je preuzela kontrolu svih letova aviona iznad svoje teritorije. Do sada je kontrolisala samo one ispod 10.000 metara visine.

Novi izazov za 60 kontrolora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. U Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH očekuju dodatne prihode i veće ulaganje u vazdušni saobraćaj.

BiH prvi put kontroliše i letove na visini većoj od 10.000 metara.

Do sada su letove na visini iznad 10.000 metara na teritoriji BiH kontrolisale Srbija i Hrvatska. Vazduhoplovi koji su letjeli ispod 10.000 metara činili su samo 20 odsto avio-saobraćaja iznad BiH.
 
- Do prije neki dan smo radili sa 200 aviona na dan, a u narednom periodu u sezoni očekujemo da ćemo imati 1.500 i više vazduhoplova u toku dana, tako da će se situacija dodatno usložniti - izjavio je Aleksandar Škondrić, načelnik Operativne jedinice BHANSA iz Banjaluke.

- Osam puta veće opterećenje nego što je do sada što je bilo - izjavio je direktor BHANSA Davorin Primorac.

Stručnjaci smatraju da će kroz određene poreze i doprinose i BiH imati određene koristi od kontrole svih letova iznad svoje teritorije. Teško je reći tačno koliko se novca do sada moglo zaraditi, ali da je trebalo mnogo prije, tu nemaju dilemu.

Novac koji bude zarađen od kontrole letova ide u BHANSU, a raspoređuje ga evropska agencija za avio-saobraćaj. Njihovi inspektori kontrolišu trošenje sredstava. U Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH planiraju 13 miliona maraka više novca i kažu da će sredstva biti namjenski utrošena.