latinica  ћирилица
05/12/2019 |  19:30 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Palmer: Program reformi BiH nije ni ANP ni članstvo

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je za N1 televiziju, da SAD nisu fokusirane na članstvo BiH u NATO već na jačanju partnerstva BiH s tom Alijansom.

Јoš je dodao da Program reformi BiH ne predstavlja tzv. Godišnji nacionalni plan koji je skoro godinu dana kočio formiranje Savjeta ministara.

Analitičar Predrag Ćeranić kaže da je Palmer rekao samo ono što danima pokušava Milorad Dodik da objasni javnosti i političkim oponentima, da Program reformi BiH ne znači članstvo u NATO.

Američki zvaničnik zadužen za Balkan otklonio je dilemu da li dokument "Program reformi BiH" predstavlja članstvo ili samo nastavak saradnje tj. partnerstva sa NATO-om.

- Podnošenje samog Izvještaja jeste otpočinjanje procesa koji jača partnerstvo sa BiH i NATO. Ono na šta smo mi sada fokusirani nije pitanje članstva u NATO - pojasnio je Palmer.

Dakle, saradnja a ne članstvo. Od trenutka donošenja odluke u Predsjedništvu da se u Brisel pošalje Program reformi BiH, Milorad Dodik upravo je to isticao.

Profesor Ustavnog prava Siniša Karan kaže da su Amerikanci uvažili realnost i prihvatili dokument kao kompromis. Ističe da su za bilo kakve aktivnosti u pravcu NATO integracija potrebne nove odluke Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH.

- Taj dokument, sa jedne strane, je potvrda dosadašnje saradnje sa NATO snagama, koje imaju sve zemlje nezavisno da li jesu ili nisu u NATO paktu. Kao što je, recimo Srbija. Ovo nije taj dokument koji vodi BiH u NATO paktt, niti je usmjerava u tom pravcu - naglasio je Karan.

Slično Palmeru, nedavno je o saradnji BiH sa NATO–om a ne članstvu govorio i pomoćnik generalnog sekretara NATO DŽejms Apataruj.

Politički anačitičar Predrag Ćeranić ističe da je Palmer svojom izjavom "začepio" usta opoziciji u Republici Srpskoj, koja tvrdi da je Program reformi BiH zapravo ulaznica u NATO:

- Niko ne spominje članstvo, niko ne kaže da je Program reformi drugi naziv za ANP što smo mogli da čujemo od opozicije u Republici Srpskoj. Sada nema nikavih dilema niti nesporazuma po pitanju Programa reformi - dodaje Ćeranić.

U "moru" drugih o ruskom uticaju na Balkanu, američkoj crnoj listi, Dejtonu, neopaženo prošla je i Palmerova izjava o opredjeljenosti SAD da pomognu BiH ka njenom cilju a to je članstvo u EU ali ne i u NATO.

Da li je došlo do zaokreta u američkoj spoljnoj politici prema BiH, mogli bismo da saznamo kada se Program reformi BiH pošalje u sjedište NATO-a u Briselu, dan nakon potvrde imenovanja kompletnog Savjeta ministara i kada NATO saopšti sadržaj tog dokumenta.