latinica  ћирилица
06/12/2019 |  08:51 | Autor: sputniknews.com

Singapur zaplijenio ruski brod koji se našao pod udarom sankcija SAD

Vlasti Singapura zbog dugova su zaplijenile ruski teretni brod „Sevastopolj“, koji se našao pod udarom američkih sankcija, a trenutno se pokreće sudski proces sa ciljem da se to plovilo proda, izjavio je generalni direktor transportne kompanije „Gudzon“ Oleg Anikin.
Ruski brod "Sevastopolj" zaplijenjen u Singapuru (Foto:  AP/Wong Maye-E) -
Ruski brod "Sevastopolj" zaplijenjen u Singapuru (Foto: AP/Wong Maye-E)

Prema njegovim riječima, problem je nastao jer su se na brodu pokvarili pomoćni motori, zbog čega je bio primoran da uplovi u singapursku luku, ali budući da je pod sankcijama većina remontnih kompanija odbile su da izvrše popravku, dok su one koje su to htjele tražile basnoslovne sume novca.

Nakon dužeg vremena boravka u luci nagomilali su se troškovi te kompanije, zbog čega su vlasti i odlučile da zaplijene brod.

Trenutno se na brodu nalazi 12 članova posade, a singapurske vlasti nikome ne dozvoljavaju ni da uđu na brod, ni da siđu sa njega sve dok se ne završi sudski proces, čiji je početak zakazan za 17. decembar.

To nije jedini brod kompanije „Gudzon“ koji ima probleme. Naime, teretnjak „Partizan“ se nalazi u luci jednog južnokorejskog grada i nijedna kompanija ne želi da proda gorivo tom brodu, kako bi plovilo nastavilo svoje putovanje.