latinica  ћирилица
06/12/2019 |  09:39 ⇒ 10:25 | Autor: SRNA

Đuran: Prvi put se detaljno uređuje oblast škola sporta

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Mario Đuran izjavio je Srni da Nacrt zakona o sportu omogućava pretpostavke da Srpska izgradi kvalitetan sportski sistem od školskog, amaterskog do vrhunskog.

- Prvi put se detaljno uređuje oblast škola sporta i rada sa djecom i definiše ko i na koji način može raditi sa našom djecom. Važno je što je obuhvaćena i oblast školskog sporta i omogućeno kvalitetno funkcionisanje saveza za školski sport. Stvaramo i adekvatnu zdravstvenu zaštitu sportista - istakao je Đuran.

On je naglasio da se Ministarstvo obavezalo da će finansirati jedan zdravstveni pregled za oko 40.000 mladih sportista u toku godine. 

- Na ovaj način smo pokazali da nam je zdravlje sportista na prvom mjestu - rekao je pomoćnik ministra za sport.

On je ocijenio i da će mogućnost transformacije sportskih klubova unaprijediti vrhunski sport koji je važna privredna grana u razvijenom svijetu. 

- Posebnu pažnju posvetili smo i finansiranju mladih sportista i poreskim olakšicama u pogledu njihovog stipendiranja, što će dovesti do adekvatnog nagrađivanja naših mladih sportiskih talenata - pojasnio je Đuran.

On je naveo da će Republika Srpska dobiti i sistem vrhunske zdravstvene zaštite sportista što će smanjiti mogućnost stradanja, prije svega mladih sportista koji imaju moguća kardiovaskularna oboljenja. 

- Ovaj sveobuhvatni nacrt zakona koji sadrži 174 člana detaljno i precizno uređuje oblast sporta i ukoliko bude usvojen, zahvaljujući njemu, očekujemo snažan razvoj sporta Republike Srpske - istakao je Đuran.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je juče Nacrt zakona o sportu kojim se kvalitetnije uređuju pojedini segmenti sportskog sistema, a posebno razvoja široke baze školskog i univerzitetskog sporta.