latinica  ћирилица
06/12/2019 |  09:46 | Autor: SRNA

Napravljeni iskoraci u promociji Srpske u Austriji

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji i u narednoj godini nastaviće sa promocijom kulturnih, ekonomskih i privrednih potencijala Srpske, sa ciljem dodatnog unapređenja Srpske i Austrije, rekao je Srni šef ovog predstavništva Mladen Filipović.
Mladen Filipović - Foto: RTRS
Mladen FilipovićFoto: RTRS

Filipović vjeruje da će i naredne godine biti nastavljena dobra saradnja sa Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske na realizaciji projekta razmjene iskustava i prenosa znanja sa bolnicama iz Beča.

Istakavši značaj da se institucijama, organizacijama i kompanijama iz Srpske omogući što bolje predstavljanje u Austriji, Filipović je rekao da će biti nastavljena podrška njihovom učešću na brojnim privrednim i drugim manifestacijama širom Austrije.

- U oblasti prosvjete i kulture, nastojaćemo da jednako uspješno, kao i do sada organizujemo Dane Srbije i Srpske, te da okupimo što veći broj naših vrsnih umjetnika i kulturnih radnika - rekao je Filipović.

On je rekao da će sa ciljem očuvanja srpskog jezika, tradicije i kulture biti nastavljena realizacija projekta "Njegujmo srpski jezik", u saradnji sa institucijama Srpske.

Filipović je najavio da će Predstavništvo i naredne godine učestvovati u organizaciji Foruma dijaspore koji se održava u Banjaluci pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, te da očekuje učešće velikog broja predstavnika dijaspore iz Austrije, kao i uglednih privrednika i predstavnika institucija.

Govoreći o aktivnostima Predstavništva u ovoj godini, Filipović je naveo da su one, kao i prethodnih godina, bile usmjerene na unapređenje institucionalne i privredne saradnje Srpske i Austrije.

- Kontinuirano radimo i na promociji Srpske i njenih potencijala, u cilju privlačenja većeg broja investitora u Srpsku i plasmana proizvoda na tržište Austrije i EU, te smo u toj oblasti napravili dodatni iskorak otvaranjem sajamsko-izložbenog prostora za naše privrednike u Lincu u maju - rekao je Filipović.

Prema informacijama sa terena, naveo je on, austrijski partneri i privrednici pokazali su interesovanje za ovakav vid predstavljanja i promocije.

- Aktivno radimo i na promociji turističkih potencijala, te zahvaljujući dobroj saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske svake godine organizujemo predstavljanje Republike Srpske na sajmu turizma u Beču, a naročito bi istakli saradnju sa Olimpijskim centrom `Јahorina` sa kojima kontinuirano radimo na predstavljanju kapaciteta i znamenitosti Јahorine javnosti širom Austrije - rekao je Filipović.

On je napomenuo da se potencijali Republike Srpske kontinuirano promovišu kao turističke destinacije i putem portala "Odmor u Srpskoj" na njemačkom jeziku.

Filipović je izrazio zadvoljstvo vrlo uspješno organizovanom manifestacijom "Dani Srpske i Srbije" u Austriji, koja se održavala tokom oktobra u Beču i privukla brojne goste i posjetioce.

On je naveo da su prvi put manifestaciju ovog tipa organizovali zajedno Ambasada Srbije u Austriji, Predstavništvo Republike Srpske u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Beču, a održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- U okviru manifestacije publici u Beču su, na različitim lokacijama i kroz različite programe, predstavljeni umjetnici i kulturne institucije iz Srbije i Srpske, kao i privredni i turistički potencijali ove dvije zemlje - rekao je Filipović.

On je napomenuo da je manifestacija imala i humanitarni karakter, jer su se tokom trajanja programa prikupljala sredstva za podršku akciji "Deca su naša budućnost" za Gimnaziju Sveti Sava u Osojanu na Kosovu i Metohiji.