latinica  ћирилица
06/12/2019 |  09:46 | Autor: SRNA

Ujić: Izdvojeno dvadesetak lica koja su predstavljala prijetnju za BiH

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić izjavio je da je ova služba za dvije godine izdvojila dvadesetak lica koja su predstavljala prijetnju za BiH po raznim osnovama.
Slobodan Ujić - Foto: SRNA
Slobodan UjićFoto: SRNA

- U razmjeni operativnih podataka sa bezbjednosnim agencijama u BiH i partnerskim organizacijama, uspješno smo ta lica identifikovali, stavili pod kontrolu i vratili u zemlje iz kojih dolaze, a za neke su pokrenuti i postupci - rekao je Ujić za današnje sarajevsko Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, Služba za poslove sa strancima jedina u regionu uzima biometrijske podatke od svih ilegalnih migranata i pokušava utvrditi njihov identitet kako bi ih u postupku readmisije vratila u zemlje porijekla. 

- U 2018. godini utvrdili smo identitet više od 750 lica i vratili ih u zemlje njihovog porijekla - naveo je Ujić.

On je ukazao na problem da se pojedini migranti koji su predati zemljama u okruženju iz kojih su ušli u BiH, po tri, četiri puta vraćaju. 

- Zemlje iz okruženja nemaju mehanizam da ta lica vrate u zemlje iz kojih su došli, na primjer iz Pakistana, Avganistana... Ne mogu ih vratiti i oni se nakon 10 dana vrate u BiH - objasnio je Ujić.

On je istakao da među licima koja ilegalno borave u BiH ima i povratnika u vršenju krivičnih djela, što treba da bude pitanje za Tužilaštvo. 

- Ne može neko da napravi dva krivična djela, a da ga ne procesuira Tužilaštvo. Dakle, tužilaštvo se mora u potpunosti uključiti u procese u vezi sa povećanim prilivom ilegalnih migranata u BiH - zaključio je Ujić.