latinica  ћирилица
06/12/2019 |  12:08 ⇒ 14:36 | Autor: RTRS

Novinarka RTRS dobitnica novinarske nagrade Srđan Aleksić 2019

Odlukom četvoročlanog žirija novinarka RTRS Gordana Vila dobitnica je novinarske nagrade "Srđan Aleksić 2019".
Dobitnici Novinarske nagrade Srđan Aleksić 2019 (foto:mreza-mira.net) -
Dobitnici Novinarske nagrade Srđan Aleksić 2019 (foto:mreza-mira.net)

Gordana Vila je nagradu dobila za TV priče o zakonskim i drugim preprekama u ostvarenju prava na personalnog asistenta. Gordana je pokazala kako bi trebalo da izgleda jedna novinarska priča u kojoj se prikaže problem, te se ponudi i njegovo rješenje. Svakoj osobi koju je snimila, a izvještava uglavnom o osobama sa margina, iz društveno ranjivih grupa, prilazi s velikim poštovanjem. Njene priče nas uče kako da postanemo društvo bez predrasuda.

Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" stiglo je ukupno 20 prijava novinarki i novinara, te tri prijedloga nevladinih organizacija.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a nagradu dodjeljuju Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Right Defenders.

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija CURE iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.