latinica  ћирилица
06/12/2019 |  15:46 | Autor: SRNA

Vojvođanske zdravstvene ustanove otvorene za sve građane Srpske

Sve zdravstvene ustanove u Vojvodini, koje su u nadležnosti Pokrajinske vlade, kao i do sada biće otvorene za sve građane Republike Srpske, rekao je danas u Novom Sadu pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.
Klinički centar Vojvodina (foto:dijagonala.com) -
Klinički centar Vojvodina (foto:dijagonala.com)

- Sve pacijente koje naše kolege u Republici Srpskoj nisu u mogućnosti da na odgovarajući način zbrinu, zbrinuće naše zdravstvne ustanove, jednako kvalitetno i pod istim uslovima, kao što to čine prema prema građanima severne srpske pokrajine. Tako je bilo u prošlosti, tako je sad, a biće i u budućnosti - rekao je Gojković nakon današnjeg sastanka sa ministrom zdravlja Republike Srpske Alenom Šeranićem.

On je naveo da će se drugi konkretan model saradnje zdravstvenih sistema Srpske i Vojvodine ogledati kroz aktivno učešće u različitim vidovima međunarodnih projekata u oblasti zdravstva i zdravstvene zaštite.

- Riječ je o projketima u okviru međudržavne saradnje, kao i participiranja prema fondovima EU. Cilj nam je da srestva EU usmjerimo prema zdravstvenim sistemim Srpske i Vojvodine, te da na taj način poboljšamo njihovu infrastrukturu i nabavimo savremenu opremu - istakao je Gojković.

On je naveo da je sa Šeranićem razgovarao i o razmjeni kadra, stručnim edukacijama, kao i novim saznanjima i stremljenjima u savremenoj medicini.

- Veliki broj zaposlenih u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu dolaziće na edukacije i stručno usavršavanje u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu, kao i u sva tri instituta u Sremskoj Kamenici - rekao je Gojković.

On je dodao da je u razgovoru sa Šeranićem izrazio želju da vojvođanski ljekari od kolega iz Srpske što više saznaju o medicini koja se primjenjivala u ratnim uslovima.

- Iskustva ljekara iz Republike Srpske su nemjerljiva i dragocjena, jer su oni u ne tako davnoj pošlosti prošli kroz jedan takav period. Veliki broj ljekara u Vojvodini nisu bili u mogućnosti da u takvim uslovima liječe pacijente. Nadamo se da se nikad u budućnosti ona neće primjenjivati. Uprkos tome mi moramo da budemo spremni na sve izazove - rekao je Gojković.

Direktor Bolnice "Srbija" Nebojša Šešlija zahvalio je Gojkoviću i Šeraniću što su otvorili mogućnost ljekarima ove bolnice da dolaze na stručno usavršavanje u sve vojvođanske zdravstveene centre.

- Izuzetno nam je važno što će ljekari naše bolnice dolaziti u zdravstvene centre Vojvodine, kako bi sticali znanja i dodatno se usavršavali u svom poslu i to znanje primenjivali u još efikasnijem i blagotvornijem liječenju pacijenata u Istočnom Sarajevu - rekao je Šešlija.