latinica  ћирилица
06/12/2019 |  19:39 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Šta o prijedlogu budžeta misle sindikati, penzioneri i poslodavci?

Planirani budžet je veći, radi se na povećanju plata i penzija, a dan nakon usvajanja Prijedloga budžeta za narednu godinu, socijalni partneri imaju potpuno različite ocjene.

Penzioneri zamjeraju veće povećanje plata nego penzija, sindikati kažu da pojedini imaju primjedbe na način raspodjele novca, a poslodavci se pitaju da li će naredne godine, privreda moći da napuni budžet prema planu.

Sva budžetska plaćanja za narednu godinu treba da stanu u tri milijarde 425 miliona maraka. Takav je plan Vlade Srpske, koja je predvidjela rast za 108.4 miliona maraka ili 3.3 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans.

- Nema tu mjesta zadovoljstvu nikakvom - rekao je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Sroske Ranka Mišić, istakla je da "relativno, korisnici budžeta nisu nezadovoljni budžetom", dok Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca napominje da su "poslodavci uvijek zadovoljni kad nisu dobili neki poseban porez".

- I bolje plate, određena druga davanja koja su u interesu Republike Srpske i boljeg života na ovim prostorima - istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Јedna od najvećih stavki u budžetu su plate – 844.8 miliona maraka, što znači uvećanje od 81.6 miliona maraka u odnosu na ovogodišnji rebalans. Ranka Mišić kaže – veće plate znače veću potrošnju. Pojedini sindikalni predstavnici zamjeraju način raspodjele sredstava, a ima i zahtijeva koji nisu ispoštovani.

- Ono što nismo dobili je više novca za Program socijalnog zbrinjavanja radnika. Isti je nivo kao prošle godine, jer smo mislili da je vrijeme da se taj proces okonča, završi, izmire sva dugovanja prema radnicima koji su u procesu stečaja i privatizacije ostali bez posla - smatra Mišićeva.

Za isplatu penzija planirano je milijardu i 142 miliona maraka. To je povećanje od 40 miliona. Rade Rakulj navodi – riječ je o 266 000 penzionera, pa povećanje od 40 miliona maraka ne mogu da prihvate. Јaz između plata i penzija, kaže, nikada nije bio veći.

- Tih 40 miliona može se samo zadovoljiti potreba inflacije u ovoj godini i rasta plata. Dakle, mi ćemo uskladiti sad u januaru taj rast i svi će novci biti potrošeni. Znači, nema nikakvog povećanja u idućoj godini - tvrdi Rakulj.

Dugo se, ističu poslodavci, govori o rasterećenju privrede, pa su očekivali da će efekti biti vidljiviji.

- Mi smo se dogovorili da se ide na smanjenje stope za zapošljavanje sa 0,8 na 0,6 odsto, što je ipak pomoć poslodavcima u situaciji kada imamo problema sa brzim rastom plata koji nije jednostavno ni lako ostvariti - naveo je Trivić.

Privreda, kaže Trivić, uvijek bira konzervativnije planiranje. Rast budžeta od 108 miliona maraka u sadašnjim okolnostima posmatraju sa skepsom, i da su ga sami pisali, kažu, budžetski okvir bi vjerovatno bio manji.