latinica  ћирилица
06/12/2019 |  19:47 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Usvojen Nacrt zakona o visokom obrazovanju

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izmjene zakona o garantnom fondu, dječijoj zaštiti i nacrte zakona o visokom obrazovanju i obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju.

Bez rasprave usvojen je Nacrt izmjena Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja, dok su Nacrt izmjena Zakona o računovodstvu i reviziji podržali i vlast i opozicija.

Јasnije propisivanje profesionalnih obaveza, ali i uslova koje moraju ispunjavati knjigovođe i računovođe uz detaljnije uređenje nadzora i kazni ključne su izmjene. Nacrt predviđa i proširenje nadležnosti Savjeta za reviziju i računovodstvo.

- Predloženim izmjenama i dopunama definišu se uslovi za izdavanje, obnavljanje i oduzimanje licenci ovlaštenim revizorima što nije definisano postojećim zakonom. Takođe propisuju se slučajevi u kojima će se oduzeti licenca ovlaštenom revizoru kao i kada će Ministarstvo donijeti rješenje o prestanku važenja licence - istakao je Zoran Babić, pomoćnik ministara finansija Republike Srpske.

O ovom nacrtu vladajući i opozicija jedinstveni. Sporan im je član 4. predloženog nacrta. Njime bi se vođenje poslovnih knjiga povjerilo onima koji te poslove obavljaju kao pretežnu djelatnost. Sertifikovanim računovođama bi se omogućilo da finansijske izvještaje sačinjavaju samo za mikro pravna lica.

- Zašto bi knjigovodstvo bilo pretežna djelatnost, zašto nekog stavljate u podređen položaj, ne mora biti pretežna djelatnost - kaže Miladin Stanić, poslanik SDS-a.

Igor Žunić, poslanik SNSD-a, ističe da će se insistirati da član 4. i sve o čemu su kolege iz pozicije i opozicije pričale da se dobro razmotri.
(„Insistiramo da ovaj član 4. i ovo sve o čemu su kolege pričale iz pozicije i opozicije se debelo razmotri.“)

Darko Banjac, poslanik DNS-a smatra da zakon treba da prođe u nacrtu.

- U ime Kluba DNS-a želim da vam kažem, ovaj zakon ima dosta dobrih stvari i treba da prođe u nacrtu, ja vas molim da ovo ne bude u prijedlogu - rekao je Banjac.

Ostane li sporni član, poslanici su izrazili bojazan da bi njime bilo ugroženo najmanje 200 stručnih lica. Predloženi nacrt upućen je na stručnu raspravu.