latinica  ћирилица
06/12/2019 |  19:51 ⇒ 22:40 | Autor: RTRS

Stokholm: Handkea na pres konferenciji provocirali pitanjima

Kako se približava termin za dodjelu Nobelove nagrade za književnost, medijski pritisak na austrijskog književnika Petera Handkea sve je jači.

U okviru Nobelove nedjelje, Handke je u Stokholmu održao obaveznu konferenciju za novinare, na kojoj gotovo nijedno pitanje nije imala veze s njegovim književnim dijelima.

Konferencija za novinare Petera Handkea nije drugačije ni mogla da prođe, nakon žestoke kampanje koja se protiv njega vodi od dana kada je objavljeno da je dobio Nobelovu nagradu. Zbog svojih uvjerenja, a najviše zbog podrške Srbiji i Srbima, Handke je postao meta dijela svjetske intelektualne zajednice, ali i bošnjačkih udruženja koja su najavila proteste u Stokholmu, na dan dodjele nagrade. Najavljeni protesti bili su i jedno od pitanja upućenih austrijskom književniku.

- Sjećam se prije 4-5 godina sam bio u Oslu, gdje sam dobio Ibsenovu nagradu, i tada je bilo velikih protesta kada sam ulazio u Pozorište u Oslu. Bilo je mnogo povika "fašisto, fašisto", zastao sam i htio da razgovaram s tim damama i tom gospodom, ali oni nisu željeli sa mnom. Tako da ne znam šta da radim - istakao je Peter Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Handke je rekao da je imao ideju da, kao gest pomirenja, razgovara sa dvije majke, srpskom i bošnjačkom, koje su izgubile djecu u ratu, ali mu je prijatelj iz BiH, rekao da je to trenutno nemoguće. Na pitanje da li i danas ima isto mišljenje o Јugoslaviji, odgovorio je da mrzi mišljenja.

- Јa ne pišem svoje mišljenje. Nikada nisam imao mišljenje, mrzim mišljenja. Ima jedna sjajna priča Јane Austin (DŽejn Ostin) kada jednu mladu damu pitaju za mišljenje, ona odgovara da joj se sviđa književnost, a ne mišljenja - dodao je Handke.

Uz Handkea, u utorak 10. decembra u Stokholmu, Nobelovu nagradu za književnost primiće i Olga Tokarčuk, poljska spisateljka i aktivistkinja. Međutim njeno nominovanje, izazvalo je daleko manje pažnje.