latinica  ћирилица
06/12/2019 |  21:22 | Autor: SRNA

Savčić: Nisu izgubljena prava, uvedena su i nova

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je večeras da u njegovom mandatu nijedno od osnovnih bračkih prava nije izgubljeno i da su uvedena i nova.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

- Osnovna prava predviđena zakonom su u nekom malom procentu kojima nismo zadovoljni. Nismo ni na jednom mjestu dozvolili da ta prava budu umanjena, ali, imajući u vidu rast troškova života, možemo zaključiti da položaj boraca stagnira - rekao je Savčić za ATV.

On je naveo da se nova prava odnose na borce koji su navršili 65 godina života, a nisu imali 15 godina penzijskog staža, gdje je, u dogovoru sa vlastima Republike Srpske, to riješeno tako da im je ratni staž priznat kao dupli da bi ispunili uslov minimalnog penzijskog osnova.

Savčić kaže da je ponovo donesena uredba o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija da bi stambeno pitanje riješili svi iz kategorije porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije koji do sada nisu.

On je istakao da je značajno što je sačuvano jedinstvo Boračke organizacije, koja ima više od 140.000 članova, kao i to da skoro nema dana kada BORS ne riješi neki od pojedinačnih problema sa kojima se borci suočavaju.

Prema njegovim riječima, Boračka organizacija ispunjava sve uslove potrebne da bude proglašena organizacijom od posebnog značaja, te i dalje insistira da joj bude dodijeljen takav status, koji formalno ima.

- Mi imamo stav Vlade Srpske da će biti i povećanja boračkog dodatka, ličnih i porodičnih invalidnina. Ostalo je otvoreno pitanje redovnog mjesečnog primanja nezaposlenih demobilisanih boraca. Naš zahtjev je da nezaposleni borci prve i druge kategorije, bez obzira na godine starosti, moraju biti korisnici mjesečnog boračkog dodatka naveo je Savčić, koji smatra da bi to Srpsku na godišnjem nivou koštalo od 3,5 do 3,6 miliona KM.

On je naglasio da svako ko je počinio ratni zločin treba da odgovora, na svim stranama koje su bile u ratu i dodao da većina Srba nikada nije stala iza nekoga ko je počinio ratni zločin.

- Nepravda boli. Ako uzmete optužnicu koja počinje tako da je lice nešto počinilo u sklopu opšteg, sistematskog, rasprostanjenog napada srpske vojske i policije na nedužno, nenaoružano civilno stanovništvo, tu nigdje nema konkretnog djela. Dajte optužnicu za konkretno djelo - lice to i to je počinilo ovo i ovo - naveo je Savčić, govoreći o kontekstu optužnica kakve se podižu protiv Srba.

On je podsjetio na svoj stav u vezi sa dokumentom Program reformi BiH, a to je da se mora imati u vidu Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i da o eventualnom članstvu u bilo kakvoj vojnoj organizaciji odluka mora biti donesena na referendumu.