latinica  ћирилица
06/12/2019 |  21:25 ⇒ 21:28 | Autor: SRNA

Istočno Sarajevo: Koncert studenata i profesora Muzičke akademije

Studenti i profesori Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu večeras su održali svečani koncert povodom 25 godina uspješnog rada ove ustanove, a publika je imala priliku da uživa u bogatom i raznovrsnom programu.
Istočno Sarajevo: Koncert studenata i profesora - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: Koncert studenata i profesoraFoto: SRNA

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić rekao je da su tokom 25 godina imali niz značajnih aktivnosti koje su doprinijele da izrastu u ozbiljnu umjetničku instituciju.

On ističe da su radom i rezultatima značajno doprinijeli afirmaciji muzičke umjetnosti uopšte, te da se trude da budu što kvalitetniji.

- Kroz ovu akademiju su prošla značajna profesorska imena regiona i na to smo ponosni. Njihov doprinos razvoju Muzičke akademije je ogroman. Sada su tu mladi naraštaji, koji su škola tih iskusnijih profesora. Razvijamo sopstveni kadar i studentima smo stalno na raspolaganju - rekao je Kosorić.

On je naveo da imaju oko 200 studenata na dva ciklusa studija, te da su zadovoljni brojem studenata na instrumentalnim smjerovima i solo pjevanju.

Kosorić je dodao da je situacija nešto lošija na teoretskom smjeru, ali se nada da će i to biti bolje u narednim godinama.

- Večerašnji koncert je drugi ove godine, u okviru obilježavanja ovog jubileja. U junu je bio koncert velikih ansambala, nastupala su dva hora Muzičke akademije i orkestar harmonika. Večeras nastupaju studenti u kombinaciji sa nastavnicima i saradnicima, što je zanimljivo i veliko iskustvo za studente budući da dijele scenu sa profesorima - istakao je Kosorić.

On je naglasio da je koncert zanimljiv i zbog toga što će, osim kompozicija klasične muzike, biti izvođena i djela domaćih kompozitora, odnosno profesora koji rade na Akademiji, a neke će biti i premijerno izvedene.

Profesorka na klavirskoj katedri Muzičke akademije Јulijana Šulović istakla je da su ovakvi koncerti uvijek i najljepši, i za izvođače, i za publiku, jer studenti sa profesorima na sceni postaju tim.

- Dijeljenje scene je specijalan doživljaj i za studente i za profesore. Predstaviće se studenti i profesori sa svih odsjeka, prošetaćemo se kroz sve epohe, imaćemo i premijeru, a tu je i orkestar harmonika. Na sceni je i naša asistentkinja Leonora Bajramoski i njen profesor Vladimir Marković koji nju uči od niže muzičke škole, što je posebna situacija - istakla je Šulovićeva.

Bajramoski je rekla da je za nju ovo poseban koncert i da je čast biti dio ove scene.

Publika je imala priliku da uživa, između ostalog, u djelima Antonija Vivaldija, Volfganga Amadeusa Mocarta, Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova, ali i kompozicijama profesora sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu.