latinica  ћирилица
06/12/2019 |  22:02 ⇒ 07/12/2019 | 13:30 | Autor: SRNA

Blažuj: Mještani će blokirati put prema kasarni (VIDEO)

Mještani Blažuja u federalnoj opštini Ilidža najavili su da će blokirati put prema kasarni da bi spriječili da se tu premjeste migranti iz bihaćkog kampa Vučjak, prenosi Kliks.

Na večerašnjem skupu u prostorijama Sedme osnovne škole, mještani Mjesne zajednice Blažuj, pitali su načelnika opštine Ilidža Senaida Memića da li postoji način da spriječe otvaranje migrantskog kampa i dovođenje migranata iz Vučjaka u Blažuj.

Memić je rekao da razumije da im je ova situacija teško pala, ali da trebaju poći od činjenice da migrantska kriza nije problem samo lokalne zajednice, već cijele BiH.

On je obećao da će biti obezbijeđeno pojačano prisustvo policije i da će do utorka biti uspostavljena rasvjeta tamo gdje sada ne radi.

Na skupu je istaknuto da ukoliko se migrantski kamp otvori u Blažuju, troškove njegovog održavanja finansijski mora pokriti BiH.

- Pare treba utrošiti na ono za šta su namijenjene i ovdje, i u Bihaću, i Bosanskom Petrovcu - rekao je Memić.

Memić je dodao da je veliki problem to što mnogi migranti nemaju dokumente, što se između sebe sukobljavaju.

Mještani Blažuja su tokom večerašnjeg skupa poručili da traže samo bezbjednosti za vlastite porodice, te da nisu protiv rješavanja problema, ali uz zajednički dogovor.

Večerašnjem skupu prisustvovali su i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije i obavještajnih agencija, a za koje su mještani imali poruku da migrante vode sebi u avliju vode.

Sa skupa je poručeno da je opština tražila da ukoliko javni sektor bezbjednosti ne može da zaštiti stanovnike Blažuja, Osjeka, Ilidže, da traže angažman privatnog sektora bezbjednosti, koji treba da plate Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i IOM.

Na jutrošnjem sastanku ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića rečeno je da će transport migranata iz kampa Vučjak u Blažuj početi u ponedjeljak, 9. decembra.