latinica  ћирилица
07/12/2019 |  08:38 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Sudijama i tužiocima u Srbiji odšteta 44,5 miliona evra

Reforma pravosuđa iz 2010. godine koštala je građane Srbije najmanje 44,48 miliona evra, koliko je isplaćeno na ime odštete sudijama i tužiocima koji su u reformi nezakonito ostali bez posla, pišu beogradske Večernje novosti.
Sud - Foto: ilustracija
SudFoto: ilustracija

List navodi da je sporna reforma sprovedena u vrijeme ministra pravde Snežane Malović, te da je odlukom Ustavnog suda iz 2012. godine, na posao vraćeno 836 sudija i oko 75 zamjenika javnih tužilaca, koji su tužili državu tražeći nadoknadu za izgubljene plate, a većina je tražila i nadoknadu za pretrpljenu duševnu bol.

Zbog toga je protiv članova prvog sastava Visokog savjeta sudstva /VSS/, među kojima su bile i Malovićeva i nekadašnji predsjednik VSS i Vrhovnog kasacionog suda /VKS/ Srbije Nata Mesarović, podnijeta krivična prijava Tužilaštvu za organizovani kriminal u oktobru 2014. godine.

Prijavu su podnijeli su kao građani Dragomir Milojević koji je predsjednik VKS, tadašnji predsjednik Apelacionog suda u Novom Sadu Novica Peković, a kao sudije VKS Јanko Lazarević, Zoran Tatalović, Draga Јocić i Dragiša Đorđević,

Milojević je rekao listu da je tužilaštvo prijave odbacilo, ali su poslije prigovora prihvaćene i naložena je istraga, međutim, po tim prijavama niko nije saslušan niti je po tim prijavama ikada postupano.