latinica  ћирилица
07/12/2019 |  11:13 ⇒ 15:47 | Autor: RTRS

"Srbi za Srbe" poklanjaju kuću za porodicu Gačić kod Novog Grada

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe", završila je još jedan veliki projekat za 2019. godinu. Mnogim porodicama omogućili su krov nad glavom, a od sada ga ima i šestočlana porodica Gačić iz Budimlić Јapre kod Novog Grada.

U Ćelama udaljenim četiri kilometra od novog doma, nekada su živjeli Gačići u neuslovnoj kući, bez osnovnih uslova za život.

Danas dobijaju kuću površine 70 kvadrata, čija je vrijednost 69 hiljada maraka. Svoju sobu imaće sada i njihova četiri sina, koji su se najviše obradovali.

- Prije nisam imao sobu, ni kupatila. Struje nismo imali,a sada je imamo. Bilo mi je daleko ići u školu, sada je kuća bliže školi - kaže mališan Boro.

Ovo je jedan od 20 projekata koje je Humanitarno udruženje "Srbi za Srbe" realizovalo na teritoriji Republike Srpske.

- Ovo je jedan od preko 200 projekata koji smo realizovali od Sjeverne Makedonije do Krajine. Plan je bio da ove godine prikupimo oko milion evra što smo i učinili. Najjednostavniji način za doniranje, da bi ovakvih projekata bilo sve više, je pozivom na broj 7763 koji je otvoren tokom čitave godine - istakla je Sanja Vignjević, predstavnik ove organizacije.

A kao što su usrećili Gačiće, naredne godine planiraju da prikupe pomoć za 30 porodica iz Republike Srpske, da im obezbijede krov nad glavom, poljoprivredne mašine, plastenike ili stočni fond.