latinica  ћирилица
07/12/2019 |  13:32 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

RTRS s osobama sa Daunov sindrom iz Banjaluke u posjeti Puli

Daun syndrom centar Banjaluka boravio je u višednevnoj radnoj posjeti Daun sindom centru Pula, vodećem centru za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom.
Pula: Daunov sindrom - Foto: RTRS
Pula: Daunov sindromFoto: RTRS

Banjalučki Daun sindrom centar učestvovao je u aktivnostima svojih prijatelja iz pulskog Daun sindrom centra i sa njima dočekao pripadnike policijske i mornaričke uprave koji su došli sa poklonima da obraduju osobe sa Daunovim sindromom.

Sve doogađaje zabilježile su kamere Radio-televizije Republike Srpske, kako bi banjalučki Daun sindrom centar mogao da upriliči ovakvo druženje sa policijom i u Banjaluci, kao pozitivan model druženja.

Naša filmska ekipa snimala je i završne kadrove filma "Neki novi Brodvej" i zabilježila dodađaje u Daun sindrom centru Pula.

Banjalučki i pulski Daun sindrom centri sarađuju i na osnovama ugovora o zajedničkom djelovanju za rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom. Dogovoreni su zajednički koraci za 2020. godinu, kako bi bilo učinjeno što više na poboljšanju  kvaliteta življenja osoba sa Daunovim sindromom, kao i njihovih porodica.

Banjalučki Daun sindom centar ima ugovore o saradnji sa ovakvim centrima u Beogradu i u Crnoj Gori.

Dogovoreni su naredni koraci za uvezivanje ovih organizacija na regionalnom nivou, kako u Republici Srpskoj, tako i sa organizacijama iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Zoran Јelić, upravnik Daun sindrom centra Banjaluka, dogovorio je sa pulskim Daun sindrom centrom da se osobe sa ovim  sindromom upućuju na rehabilitaciju u Pulu, ali i da Puljani dolaze u Banjaluku. Ovakav sistem rehabilitacije realizovan je i sa udruženjem za brigu o osobama sa Daunovim sindromom iz Beograda. 

Razgovarano je i o međunarodnom kongresu o Daunovom sindromu koji bi trebalo da bude održan u Banjaluci, a na koji bi bili pozvani predstavnici iz 12 zemalja EU koji će učestvovati na EP u fudbalu za osobe sa Daunovim sindromom.

Evropske prvenstvo u fudbalu za osobe sa Daunovim sindromom biže održano iduće godine u Turskoj, a na njemu će učestvovati i četiri mladića sa Daunovim sindromom iz Banjaluke koji će igrati u sastavu reprezentacije regiona, tj. bivših jugoslovenskih republike.

Radio-televizija Republike Srpske predstavila je i Hrvatskoj radio-televiziji kako medijska institucija poboljšava kvalitet življenja osoba sa Daunovim sindrom, što su kolege sa HRT-a pozdravili i čestitali ekipi RTRS koja je boravila u Puli.