latinica  ћирилица
07/12/2019 |  14:25 | Autor: SRNA

Đurić: EU da kaže da li podržava uvođenje verbalnog delikta

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je danas EU da jasno kaže da li podržava uvođenje verbalnog delikta i zabranu slobode izražavanja Srbima na Kosovu i Metohiji, nakon što je Ivan Todosijević osuđen na dvije godine zatvora zbog izjave o navodnom zločinu u Račku.
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Đurić je pozvao EU i da se izjasni da li je Todosijević, bivši ministar uprave i lokalne samouprave u prištinskoj vladi i funkcioner Srpske liste, žrtva novog političkog aparthejda, uz njihovu podršku ili bez nje.

- Na osnovu izjave Kancelarije EU u Prištini možemo da zaključimo da se linč koji se sprovodi protiv Ivana Todosijevića, koji je osuđen na dve godine zatvora samo što je rekao istinu i usudio se da kaže da je Račak bio lažni povod za protivpravnu agresiju, te da je djelovanje OVK bilo terorističko i da ono što se desilo u Račku nije bio genocid i masakr, sprovodi uz njihovu podršku - rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Đurić je ukazao da je Todosijević osuđen jer neko želi da vraća region u prošlost i Srbima zabrani pravo da iznesu svoj sud i politički stav, kakav god bio, o dešavanjima i događajima prije 20 godina.

On je podsjetio i da je šef finskih patologa Helena Ranta, koja je sprovodila istragu u Račku i koja u svojim izvještajima 2006. godine nije željela da upotrebljava termin masakr, rekla da je tadašnji šef misije OEBS Vilijem Voker primoravao da to napiše.

Đurić je ponovio da je Todosijević žrtva progona, a EU se pridružuje tome.

- Neka gospoda iz Brisela odgovore zašto 2.441 dan nema zajednice srpskih opština, zašto 380 dana traju takse od 100 odsto. Јesu li to evropske vrijednosti i principi? - rekao je Đurić.