latinica  ћирилица
07/12/2019 |  15:43 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Okeanima nestaje kiseonika

Klimatske promjene i zagađenje istiskuju kiseonik iz okeana i prijete opstanku mnogih vrsta riba, zaključak je do sada najvećeg istraživanja ove vrste koju je provela Međunarodna unija za zaštitu prirode.
Planeta Zemlja - Foto: Screenshot/YouTube
Planeta ZemljaFoto: Screenshot/YouTube

Iako su zagađenje i manjak hranjivih materija u morima poznati već decenijama, istraživači kažu da su klimatske promjene pogoršale situaciju u vezi sa nedostatkom kiseonika.

Nedostatak kiseonika evidentiran je u oko 700 okeanskih lokacija, dok je šezdesetih godina prošlog vijeka to bio slučaj u 45.

Istraživači navode da ova situacija posebno šteti određenim ribljim vrstama kao što su tuna, ajkula i marlin, odnosno vrsta sabljarke.

Poznato je od ranije da određene hemikalije, kao što su nitrogen i fosfor sa farmi i industrijskih pogona, utiču na nivo kiseonika i to je i dalje primarni faktor, posebno u oblastima bliže obali.

Međutim, posljednjih godina povećana je opasnost od klimatskih promjena.

Što je više ugljen dioksida emitovano, čime se jača efekat staklene bašte, to više toplote apsorbuju okeani. Ta toplija voda sadrži manje kisonika, navodi se u istraživanju, prenio je Bi-Bi-Si.

Čak i male promjene u atmosferi mogu značajno da se odraze na život u morima.

Vode sa manjim procentom kiseonika odgovaraju nekim vrstama kao što je meduza, ali ne odgovaraju brzim ribama i krupnim ribama kao što je tuna. Veće i brže ribe imaju veće energetske potrebe.

- Mi smo i ranije znali za pojavu smanjenja kiseonika, ali sada smo to prvi put povezali sa klimatskim promjenama - rekla je Mina Eps iz Međunarodna unija za zaštitu prirode.