latinica  ћирилица
07/12/2019 |  19:42 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Obilježeno 27 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije

U Trebinju je obilježeno 27 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije - Hercegovina.

Služen je pomen i položeno cvijeće na spomenik pripadnicima policije poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Radenko Pudar pripadnik Trećeg odreda brigade specijalne policije, danas se prisjeća ratnih dana iz borbi ove proslavljene jedinice, u kojoj je izgubio rođenog brata. Zajedno su prošli brojna ratišta.

- Moj brat je imao 23 godine. Stradao je kao komandir voda Trećeg odreda. U jednom momentu imaš neko zadovoljstvo da prikupiš i okupiš ove ljude koji su nekada bili skupa - rekao je Pudar.

Kroz ovaj odred , od osnivanja 1. decembra 1992. godine prošlo je više od stotinu boraca., a za Republiku Srpsku poginulo 12. Mnogi su ranjavani nekoliko puta i poslije kraćeg oporavka vraćali bi se u svoj odred, među saborce.

- Ta mladost koja je uvijek i nosila Odbrambeno-otadžbinski rat je nosila i najveći teret. Danas ovdje s nama ozbiljni porodični ljudi koji žive svoj život, ali još uvijek spremni da brane Republiku Srpsku koju smo stvarali i prije 27 godina - istakao je predsjednik Udruženja veterana Trećeg odrede Specijalne brigade Dejan Bodiroga.

Hercegovačka jedinica prošla je trnovit put od Trebinja do Prijedora. Iako brojno najmanji u sastavu Specijalne brigade policije, Hercegovački odred, ne manje efikasan od ostalih, nije izgubio ni jednu bitku.

- Јa sam danas ispunjen osjećanjem ponosa što se nalazim među ovim ljudima ,a pred spomenikom onih koji su svoje živote dali stvarajući Republiku Srpsku, jednu zadužbinu, koju mi imamo obavezu da unapređujemo - napomenuo je ratni zamjenik komandanta Specijalne brigade policije general Ljubomir Borovčanin.

Borbom i žrtvom koju je podnio u proteklom ratu, ovaj odred dao je nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske i bio preteča elitne specijalne brigade MUP-a Srpske.

- Moramo da prenesemo tradiciju svih ovih odreda koji su tokom rata bili i ratovali na teritoriji cijele Srpske - dodao je  pomoćnik komadanta za operativne i nastavne poslove u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Srđan Stojaković.

Pored parastosa poginulim i umrlim pripadnicima odreda koji je služen u Crkvi Svetog cara Lazara, položeno je i cvijeće na spomenik poguinulim poilicajcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ispred zgrade Policijske uprave Trebinje.