latinica  ћирилица
08/12/2019 |  10:33 | Autor: SRNA

Perković: "Svetozar T'reći" je čuvar ijekavice u Šumadiji

Glumac Ivan Perković iz NASTeatra Gornji Milanovac, koji je osvojio prvu nagrada za najbolju monodramu na 24. Festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu, kaže da je njegovo autorsko djelo "Svetozar T`reći" čuvar ijekavice u Šumadiji.
Glumac Ivan Perković u predstavi  "Svetozar T`reći" - Foto: SRNA
Glumac Ivan Perković u predstavi "Svetozar T`reći"Foto: SRNA

- Јedan od motiva da uradim ovu monodramu jeste moja želja da sačuvam ijekavicu, koju koristim u monodrami, iako sm rođen i živim u Srbiji, jer su nekada naši stari u tom dijelu Šumadije govorili ijekavicu, a tome se malo zna. Riječ o ljudima koji su se tu doselili iz Crne Gore i Hercegovine - rekao je Perković Srni.

Želja mu je bila, kako kaže, da sačuva tu melodiju srpskog jezika koja je skoro pa došla do zaborava.

On navodi da mu je izvođenje predstave u Istočnom Sarajevu bilo malo teže nego inače, jer je provobitno najavljena monodrama "Gospođa ministarka" otkazana zbog bolesti glumice Ljiljane Stjepanović, ali ga je poslije nekoliko minuta publika prihvatila i "disali" su sa njim tokom izvođenja monodrame.

Perković je rekao da je njegova majka rodom iz sela Pranjani, gdje je mjesto radnje ove predstave, a lik Svetozara je gradio po sjećanju na svog djeda i njegove drugove, njihove postupke, ponašanje prema ženama, djeci, susjedima, sveštenicima.

Predstava kroz lik srpskog seljaka Svetozara i obilje humora daje odgovor na pitanje koliko ćemo kome nedostajati kada nas ne bude bilo.

- Igram lik Svetozara, starca koji doživi kliničku smrt i pritom sve može da čuje i vidi, i ono što ne bi trebalo, ali nikako ne može dati znak da je živ. Potom Svetozar sam pravi svoj sanduk jer je čuo da će ga sahraniti golog što on, naravno, ne želi. Možda je to najpikantnija činjenica koja ga je najviše pogodila - naveo je Perković i dodao da je u pitanju crni humor, koji naš narod voli najviše.

Za ovu komičnu monodramu, Perković je ove godine osvojio glavnu nagradu Zlatna kolajna "Maja Dimitrijević" na 44. Festivalu "Monodrame i pantomime" u Beogradu, a igrao ju je više od 1.000 puta po Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

On kaže da je veoma srećan i ponosan što mu je na Dramskoj akademiji profesor bila Ruskinja Јelena Trepetova od koje je mnogo naučio o pozorišnom životu i sceni.