latinica  ћирилица
08/12/2019 |  10:46 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Zvornik: Realizovano 15 značajnih projekata

Zvornik je 2011. godine postao član Zajednice evropskih gradova koji su se obavezali da će do 2020- godine smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 20 odsto i povećati za 20 odsto energetsku efikasnost.

U okviru projekta "Energetske efikasnosti", koji provodi resorno ministarstvo, u ovom gradu realizovano je 15 značajnijih projekata i ostvareni odlični rezultati.

Projektom su bile obuhvaćene javne površine i javne ustanove. Na dva objekta najveće zvorničke Osnovne škole "Sveti Sava" urađeni su toplotna izolacija zidova, spoljna stolarija i krov. Značajno su smanjeni emisija ugljen-dioksida i troškovi.

-  Primjera radi prije projekta smo na mjesečnom nivou imali negdje oko 28 hiljada maraka troškova za grijanje, a sad smo sveli na nekih petnaestak hiljada. Samim tim, daleko se bolje djeca osjećaju unutra, toplije je - rekao je direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Zvornik Radomir Petrović.

Značajne uštede ostvarila je i zvornička Bolnica, ali i druge ustanove koje su dio projekta. Zahvaljujući led rasvjeti koja je prije par godina zamijenila standardnu javnu rasvjetu, troškovi su smanjeni za 30 odsto.

- Јesu očekivanja ispunjena. Mi ćemo i u budućem periodu truditi se i pratiti sve projekte koji se tiču energetske efikasnosti, aplicirati jer su se definitivno pokazali kao pravo rješenje - istakao je zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović.

Da je tako, potvrđuje činjenica da je u toku izrada Akcionog plana energetski održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promjena za period 2020-2030.godina.

- Imamo obećanja i od samih donatora i od stručnih lica da će se proširiti i na zgrade javnog stanovanja. Drugim riječima da će zgrade u samom gradu i drugi objekti biti dijelom finansirani od međunarodnih i domaćih donatora - dodao je samostalni stručni saradnik za razvojne projekte i energetsku efikasnost Aleksandar Јevtić.

Stručni timovi izradiće bazu podataka, a nakon toga predložiti niz projekata koji bi trebalo da budu realizovani u narednih deset godina, a kojima bi se dodatno trebalo smanjiti zagađenje na području Zvornika i povećati energetska efikasnost.