latinica  ћирилица
08/12/2019 |  12:16 | Autor: SRNA

Linta: Politika sistematske diskriminacije srpskog naroda u FBiH

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta istakao je težak položaj Srba u Federaciji BiH /FBiH/, gdje žive kao građani drugog reda, izloženi sistematskoj diskiminaciji koju provode federalne i kantonalne vlasti.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je juče u Glamoču prisustovao sjednici Skupštine Saveza srpskih udruženja "Zavičaj", te je tom prilikom naglasio potrebu osnivanja ministarstva za Srbe u regionu, kao i da jedno od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja treba da bude ono koje se odnosi na dva miliona Srba u državama regiona.

On je objasnio da bi ministarstvo sa ozbiljnim budžetom i kvalitetnim i stručnim ljudima imalo zadatak da realizuje što veći broj različitih projekata u regionu iz oblasti infrastrukture, zapošljavanja, obrazovanja, kulture i socijalne i humanitarne pomoći za najgroženija lica.

Linta je ukazao na važnost jačanja srpske sloge, međusobne pomoći i jedinstva, kao jednog od preduslova opstanka srpskog naroda.

On je u obraćanju istakao značaj formiranja jedinstvene srpske liste u Federaciji BiH /FBiH/ na lokalnim izborima.

Linta je napomenuo da je položaj Srba u FBiH izuzetno težak, da su tamo obespravljeni i građani drugog reda, jer federalna i kantonalne vlasti sprovode politiku sistematske diskriminacije srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, preostali Srbi u FBiH ne primaju nikakvu finansijsku pomoć iz Federacije i kantona ili je ona zanemarljiva.

- Srbi u FBiH ne mogu da se zaposle u javnim ustanovama kao što su državna uprava, ministarstva, prosvjeta, zdravstvo, policija, pravosuđe. Srpska djeca u velikoj mjeri nemaju pravo da uče srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta i nemaju pravo da koriste udžbenike na srpskom jeziku. Zdravstvena zaštita je loša i neadekvatna - podsjetio je Linta.

On je ukazao i na veliki broj srpskih sela bez vode i struje i sa veoma lošim putevima, kao i na hiljade porušenih srpskih kuća koje još nisu obnovljene.

- Poseban problem jeste činjenica da pojedini centri moći u Sarajevu i vlast Unsko-sanskog kantona ima skandaloznu namjeru da osnuje migrantske centre u srpskim mjestima što je suprotno Aneksu 7 Dejtonskog sporazuma koji garantuje povratak izbjeglica i raseljenih lica na svoja vjekovna ognjišta - napomenuo je Linta.

On je dodao da se na poligonu u Glamoču na neadekvatan način vrši uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava što, prema brojnim stručnjacima, može imati negativne posljedice po zdravlje ljudi i životnu sredinu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.