latinica  ћирилица
08/12/2019 |  12:37 ⇒ 12:47 | Autor: B92

Na današnji dan – Zvezda na krovu svijeta

Na današnji dan prije 28 godina fudbaleri Crvene zvezde postali su klupski šampioni svijeta.
Crvena Zvezda, nekad i sad (foto: crvenazvezdafk.com) -
Crvena Zvezda, nekad i sad (foto: crvenazvezdafk.com)

Bio je 8. decembar 1991. godine kada je Crvena zvezda savladala Kolo Kolo rezultatom 3:0 i popela se na "krov svijeta", osvojivši Interkontinentalni kup.

Osvajanjem Kupa šampiona šest mjeseci ranije, Zvezda je stekla mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores. Pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju savladali su Kolo Kolo sa 3:0.

Јunak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u timu Vladimir Јugović. Tada 22-godišnji fudbaler je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje crveno-bijelih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Za Crvenu zvezdu su nastupili: Milojević, Radinović, Vasilijević, Јugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala sa igračem manje zbog isključenja Savićevića, a od osvajanja evropske do osvajanje svjetske titule, suočila se sa brojim promenama u kadru. Ljupka Petrovića zamijenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Pobejdom u Tokiju Zvezda je napravila najveći uspjeh nekog od istočnoevropskih klubova. Svjetskom titulom zaokružen je jedan od najsvjetlijih perioda u istoriji kluba.