latinica  ћирилица
08/12/2019 |  12:55 | Autor: SRNA

Tanin: Pravo na slobodu mišljenja univerzalno

Šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da je potrebno napraviti ravnotežu između slobode izražavanja i političke odgovornosti, ukazujući da ta dva diskursa ne smiju biti u suprotnosti.
Zahir Tanin (foto: www.afghanistan-un.org) -
Zahir Tanin (foto: www.afghanistan-un.org)

Tanin izražava zabrinutost zbog "pokušaja iskrivljavanja bolnih istorijskih događaja", te ukazuje da je potreba za nezavisnim pravosuđem imperativ i to osobođenim od političke i etničke pristrasnosti.

On navodi da je pravo na slobodu mišljenja i izražavanja utvrđeno članom 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, te napominje da to pravo ne smije biti u suprotnosti sa političkom odgovornošću zvaničnika.

- Oni bi trebalo da tragaju za diskursom koji podstiče međusobno poverenje i poštovanje", rekao je šef misije UN na Kosovu.

Bivši ministar lokalne samouprave u privremenoj vladi samoproglašenog Kosova Ivan Todosijević, koji je i funkcioner Srpske liste, osuđen je sredinom sedmice nepravosnažno na dvije godine zatvora za navodno "podsticanje na nacionalnu, rasnu, vjersku ili etničku mržnju, podjele ili netrpeljivost".

Optužnica protiv Todosijevića podignuta je zbog toga što je povodom 20 godina od NATO agresije na ceremoniji u Zvečanu rekao da je povod za agresiju na Srbiju bila "takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

Advokat iz Prištine Tom Gaši podnio je Specijalnom tužilaštvu samoproglašenog Kosova krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da je "Račak fabrikovan".