latinica  ћирилица
08/12/2019 |  16:48 | Autor: SRNA

Nastavlja se istraga protiv Đukanovića zbog stvaranja kriminalne grupe

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore naložilo je nastavak istrage protiv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića zbog stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebe službenog položaja i protivzakoniti uticaj, saopšteno je iz Atlas grupe.
Milo Đukanović - Foto: SRNA
Milo ĐukanovićFoto: SRNA

Nastavak istrage naložen je Specijalnom tužilaštvu Crne Gore preduzimanjem radnji po krivičnoj prijavi protiv Đukanovića.

Krivičnom prijavom, koju je u martu podnio advokatski tim predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, obuhvaćeni su bivši izvršni direktor Meljine kompleksa Olivera Mihajlović Elez, predsjednik Privrednog suda Blažo Јovanić, guverner Centralne banke Radoje Žugić, bivši privremeni upravnik u Atlas banci Tanja Terić, bivši privremeni upravnik u IBM banci Milan Remiković, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, stečajni upravnik Meljine kompleksa Saša Zejak i više NN lica.

Na teret im je stavljeno da su, po nalogu Đukanovića, učestvovali u nezakonitom oduzimanju imovine Duška Kneževića u Crnoj Gori, naveli iz Atlas grupe.

Beogradski advokat Zdravko Đukanović, pravni zastupnik Atlas grupe, rekao je da je tu odluku donijela državni tužilac Đurđina Ivanović i da ona predstavlja primjer profesionalnog, odgovornog, savjesnog i zakonitog rada Vrhovnog državnog tužilaštva, koje je postupalo po pritužbi odbrane Kneževića od 26. septembra na prethodno odbacivanje krivične prijave.

Iz Atlas grupe su objasnili da se u krivičnoj prijavi iz marta i njenim kasnijim dopunama objašnjava da je od početka 2018. godine Milo Đukanović organizovao kriminalnu organizaciju u dužem periodu s ciljem da obavlja krivična djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna.

Svaki od članova, kako je navedno, imao je određenu ulogu i zadatak, a postupali su sa umišljajem, svjesni djela i njegove protivpravnosti.

- Htjeli su izvršenje djela nakon što je Đukanović stvorio plan da se od Kneževića oduzme cjelokupna imovina koju poseduje u Crnoj Gori, odnosno imovina koju posjeduju njegove banke i kompanije, radi sticanja protivpravne imovinske koristi - dodaje se u saopštenju.

Iskorištavanjem službenog položaja i ovlašštenja i prekoračenjem granica svog službenog ovlaštenja nanijeli su, kako se tvrdi, štetu Kneževiću i teže povrijedili njegova prava.

- Đukanović je korištenjem službenog i društvenog položaja i stvarnog uticaja posredovao da se obave službene radnje koje se ne bi smjele obaviti i da se ne obave službene radnje koje bi se morale obaviti i to tako što su krivična djela izvršili preko Elezove, Јovanića, Zejaka, Katnića, Remikovića, Terićeve, Žugića i više drugih, za sada, nepoznatih osoba - precizirano je u saopštenju.

U krivičnoj prijavi se navodi da su svi prihvatili plan i djelovanje, pa su nezakonitim postupanjem i kršenjem zakonskih odredbi omogućili da se pred Privrednim sudom otvori stečajni postupak nad Meljine kompleksom.

- Potom je Žugić 7. decembra prošle godine prekoračio svoja ovlaštenja i donio rješenje o uvođenju prinudne uprave, a potom stečaja u Atlas banci, da bi zatim nezakonitim odlukama bila nanesena višemilionska šteta akcionarima banke i domaćim i međunarodnim klijentima - kažu u Atlas grupi.

Dalje se tvrdi da su grubo prekršili i prava akcionara da učestvuju u postupku dokapitalizacije i nezakonito umanjili depozite za 21,8 miliona evra.

- Isto se odnosi i na IBM banku u kojoj su nezakonito otvorili stečaj, tako da je pričinjena šteta banci veća od 170 miliona evra - naveli su iz Atlas grupe.

Odbrana Duška Kneževića očekuje da će u nastavku ovog postupka biti izvedeni svi bitni dokazi i utvrđene sve činjenice.