latinica  ћирилица
08/12/2019 |  19:10 | Autor: SRNA

Spriječena gradnja srpske crkve u Kopru

Gradnja srpske pravoslavne crkve u Kopru stopirana je zbog odluke novog gradonačelnika Aleša Bržana, za koga u Savezu Srba u Sloveniji kažu da diže tenziju između dva naroda i polarizuje društvo.
Kopar (foto: TV Hram) -
Kopar (foto: TV Hram)

Sveštenik u Kopru Dejan Mandić je naveo da parcela, gdje treba da se gradi hram, ima građevinsku dozvolu, ali ne i dozvolu za sakralni objekat, te da je 90 odsto papirologije završeno.

Gradnja je, dodao je on, stopirana prošle godine poslije promjene gradonačelnika.

- Novi gradonačelnik na sve naše molbe mesecima govori `vidjećemo`, ali nas zapravo politički povezuje sa bivšim gradonačelnikom, što nam otežava da dobijemo dozvolu za početak gradnje - istakao je Mandić.

On je naveo da je Bržan predložio mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju da SPC i Islamska zajednica daju zemljišta gradu, a da će on naći novi prostor koji će dijeliti dvije vjeroispovesti, ali da su to odbili.

- Planiramo još jedan sastanak mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija sa gradonačelnikom Kopra Alešom Bržanom - kaže Mandić.

Mandić je istakao da vjernici poštuju to što je bivši gradonačelnik Boris Popović uradio za njihovu zajednicu i imao razumijevanja za prijedlog da se gradi hram, te predložio lokaciju za hram na ulasku u grad iz pravca Ljubljane.

Cijeli proces kupovine bio je legalan — raspisan je opštinski tender i zemljište je kupio ktitor hrama Mladen Milanović Kaja iz Republike Srpske i poklonio ga crkvi.

On je napomenuo da više od 40 godina Srpska pravoslavna crkva u Kopru iznajmljuje Rimokatoličku crkvu za bogosluženja i da se postavlja pitanje šta će se desiti ukoliko im taj prostor zatreba.

- Pričali smo i sa predstavnicima Ruske ambasade u Ljubljani, koji nam daju bezrezervnu podršku - naglasio je Mandić.

Nenad Dimitrijević iz Saveza Srba u Sloveniji tvrdi da Bržan diže tenziju između dva naroda i da zapravo polarizuje društvo, navodeći primjer da su u Kopru do njegovog dolaska na vlast veoma lijepo živeli zajedno pripadnici islamske, rimokatoličke i pravoslavne vjere.

Prema njegovim riječima, radi se o zlonamjernom pojedincu i njegovim saradnicima, a ne o sukobu unutar dvije crkve, prenio je Sputnik.

Posljednji popis, dodao je Dimitrijević, bio je 2003. godine, a procjene Saveza Srba u Sloveniji su da ih ima između 200.000 i 250.000.