latinica  ћирилица
08/12/2019 |  19:49 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Tegeltija nastavlja konsultacije o imenima ministara u Savjetu ministara

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran tegeltija sutra nastavlja konsultacije sa političkim partijama, o imenima novih ministara. Dok su imena dvojice ministara iz SNSD-a poznata, koalicioni partneri DNS i SP poručuju da i svoje kadrove vide u novom sazivu.

Nakon više od 13-mjesečne blokade prešlo se na stranačke kalkulacije – kome će koja ministarska funkcija pripasti. Izvršni komitet SNSD-a saopštio je imena za dvije ministarske pozicije, Stašu Košarca i Vojina Mitrović, koji ništa više osim ministarstva koje preuzima, nije želio da komentariše.

- Na Izvršnom komitetu SNSD-a je potvrđeno da će na mjesto ministra spoljne trgovine doći Staša Košarac, i da sam ja kandidovan na mjesto ministra transporta i komunikacija. To je sve što vam mogu reći u ovom trenutku - rekao je Mitrović za RTRS.

SNSD sa koalicionim partnerima jeste razgovarao, postoje okvirna imena, ali zvanična treba da saopšte političke partije, kaže Zoran Tegeltija. Zahvalio se svim političkim subjektima što su definisali principe za rad zajedničkih institucija i u svojim aneksima jasno definisali koja ministarska mjesta im pripadaju. Zbog toga mu je, kaže Tegeltija, olakšan rad i ubrzane konsultacije.

- Odmah nakon moje verifikacije u PS PD BiH započeo sam procese konsultacija i očekivano i normalno je da sam počeo od najveće partije u Srpskoj, one koja je mene i predložila. Na Izvršnom komitetu donesena je odluka, konsultacije sam nastavio i s ostalim subjektima, s HDZ-om završeno i u ponedjeljak nastavljam dalje - istakao je Tegeltija.

Očekivanja koalicionih partnera SNSD-a, socijalista i DNS-a su ista. Sebe vide u sastavu novog Savjeta ministara, a prema trenutnom poretku slobodno je mjesto ministra za izbjeglice i raseljena lica i tri zamjeničke pozicije.

- Јoš ćemo vidjeti. Nema tu konačne ponude, ali mi tražimo jedno ministarsko mjesto i spremni smo na dva mjesta da odreagujemo. Važno je da je da dobijemo jedno od ta tri mjesta - rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Petar Đokić, predsjednik SP-a, ističe da bi trebalo naći prostora za dodatno razumijevanje za njihova očekivanja kao koalicione partije.

- Mi smo ipak koalicioni partner koji je dao vidan doprinos pobjedi na predhodnim opštim izborima i tačno je da bez koalicije koju su činili socijalisti, DNS I SNSD ne bi bilo pobjede, ne bi mogao pobijediti ni Milorad Dodik, ni Željka Cvijanović. Ne bi ostvarili tako ubjedljivu većinu u Narodnoj skupštini, pa ni u ovoj delegaciji koja je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine ,tako da ja mislim da je zbog budućnosti potrebno zaštiti koaliciju i omogućiti da koalicioni partneri budu adekvatno zastupljeni u novom Savjetu ministara i to u kapacitetu koliko smo osvojili glasova na izborima. Ne tražimo ništa više - naglasio je Đokić.

Za vladajuću koaliciju u Srpskoj očekivanja od novog saziva Savjeta ministara su velika - ekonomski napredak i nove investicije, vjeruju, biće prioriteti. Do tada, zacrtani rokovi su 18. ili 23. decembar - to su preostali radni datumi utvrđeni na Kolegijumu Parlamentarne skupštine BiH.

Tegeltija vjeruje će do 18. decembra sve biti završeno i da će devet ministara i deset zamjenika i zvanično početi da rade.