latinica  ћирилица
09/12/2019 |  10:52 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Srebrenica jača privredne kapacitete

U Srebrenici je posljednje dvije godine sve više novootvorenih firmi. Vlada Republike Srpske do sada je u infrastrukturne projekte uložila više desetina miliona maraka, a Vlada Srbije tri miliona evra.

U srebreničkoj Fabrici za pocinčavanje proizvodnja je sve veća, a uskoro će otvoriti novi pogon za profilisanje limova, što će povećati broj radnika za još tridesetak. Trenutno ih je stotinu zaposlenih.

Nemanja Stjepanović, tehnički direktor Fabrike za pocinčavanje, kaže da oni proizvode za autoindustriju i građevinarstvo, a da 80 odsto svojih proizvoda plasiraju na tržište EU, najviše u Austriju, Njemačku i Švajcarsku.

Radnici u ovoj fabrici su više nego zadovoljni primanjima i obimom proizvodnje.

Vedran Miladinović naglašava da nema kašnjenja isplata, te da imaju i 13 platu u januaru.

- Regres dobijamo u julu. Imamo plaćen prevoz i topli obrok - rekao je Miladinović.

U industrijskoj zoni Srebrenice u posljednje dvije godine otvoreno je nekoliko novih pogona.

Bojan Rankić, suvlasnik kompanije Ekonomikgrup, rekao je da oni proizvode modelarne kontejnere namijenjene za građevinarstvo i druge poslove za smještaj radnika.

- Kompletan obim proizvodnje se izvozi. Trenutno imamo 43 radnika, a cilj nam je da ubrzo i povećamo broj zaposlenih - rekao je Rankić.

U Srebrenici novi razvoj privrede, novo vrijeme, za razliku od onog kad su dolazile stotine miliona međunarodne i pomoći iz FBiH, a malo toga je ostalo vidljivog, kažu Srebreničani. Vlada Republike Srpske uložila je više desetina miliona maraka u infrastrukturu, a Vlada Srbije tri miliona evra. U posljednje dvije godine registrovano je šest novih preduzeća.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, kaže da su otvorili jedan tekstilni pogon, što je veoma važno kako bi bilo obezbijeđeno da se zaposle po dva člana porodice i ostanu da žive u Srebrenici.

Vlada Srpske je, između ostalog, osnovala i Јavnu ustanovu Nacionalni park Drina.

Radomir Pavlović, direktor Nacionalnog parka Drina, kaže da će park pogodovati razvoju turizma, lova, ribolova, ali djelovati na zaštiti srednjevjekovnih gradova i stećaka.

Ovdje se i dalje čeka obnova Banje Guber što bi bio novi zamajac u razvoju ovog kraja koji prate i apsurdi, a jedan od njih je da nemaju pekaru.

Nedim Smajić, predsjednik SO Srebrenica, kaže da je očekuju dolazak posjetilaca i turista od kojih će svi imati koristi, a to znači i mogućnosti za brojne poslove.

U Srebrenici je trenutno zaposleno oko dvije i po hiljade ljudi. Posljednje investicije kroz nove pogone i najava obnove Banje Guber za sljedeću godinu, mogli bi značajnije da promijene demografsku sliku ovog kraja, odnosno da zaustave odlazak stanovništva.