latinica  ћирилица
09/12/2019 |  10:56 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Bijeljina: Posljedice blokade računa "Vodovoda"

Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u Bijeljini pod blokadom je Poreske uprave, kojoj duguje pola miliona KM.

Rukovodstvo firme je ove sedmice uspjelo da prikupi i uplati 130.000 maraka, a iz Poreske poručuju da račun ostaje blokiran do daljnjeg, dok se ne izmiri i posljednja marka duga.

Posljednjih dana saznalo se za još neka dugovanja Vodovoda. U pitanju je dug prema Fondu PIO Republike Srpske od 280.000 KM.

- Za oktobar još nije proknjiženo zaduženje jer je rok za uplatu dva mjeseca, dakle ako se uzme u obzir da su mjesečne obaveze Vodovoda 85.000 KM onda taj ukupni dug premašuje 280.000 KM - pojasnila je Vesna Mihajlović, Fond PIO.

Pojedini odbornici u Bijeljini dugo su upozoravali na "nedomaćinsko poslovanje" rukovodstva Vodovoda koje je posljednjih godina tu firmu dovelo u teško stanje.

Dobavljačima se duguje više od 800.000 maraka, Poreskoj upravi pola miliona.

- Najodgovornija osoba za stanje u Vodovodu je predstavnik državnog kapitala u Vodovodu i aktuelni gradonačelnik Mićo Mićić. Vodovod nije uspio da izmiri ni ratu po tekućem kreditu. To je učinila Vlada Srpske a to će doći na naplatu u budžet grada Biejljina - ističe poslaniuk u NSRS Nedeljko Ćorić.

Otkako je Vodovod pod lupom semberske javnosti, gradonačelnik Bijeljine nije se oglašavao niti je htio da odgovori na novinaraska pitanja u vezi sa stanjem u toj firmi.

Rukovodstvo Vodovoda nije zabrinuto za situaciju u svojoj firmi ni nakon blokade računa, i ne priznaju da najveću štetu trpe radnici.

Milan  Panić, izvršni direktor za ekonomsko pravne poslove u Vodovodu, kaže da će radnici će u toku naredne sedmice primiti platu, ali i da će zbog ovog stanja plata kasniti par dana.

U Vodovodu tvrde da će obaveze prema Poreskoj upravi uskoro izmiriti. U januaru dolazi na naplatu nova rata kredita za kanalizaciju, a javnost u Semberiji traži da odgovorni polože račune građanima - korisnicima usluga Vodovoda.