latinica  ћирилица
09/12/2019 |  10:58 | Autor: SRNA

Manja proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

U Republici Srpskoj je za deset mjeseci ove godine proizvedena ukupno 1,64 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 5,3 odsto nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Drvo za obradu - Foto: RTRS
Drvo za obraduFoto: RTRS

Od ukupne mase, na sortimente lišćarskog drveta odnosi se 900.194 metra kubna, dok sortimenti četinara čine masu od 747.954 metra kubna.

U prodaji su najzastupljeniji bili trupci, kojih je od četinarskog drveta proizvedeno 527.029 metara kubnih, te od lišćarskog 302.675 metara kubnih.

U Republici Srpskoj su za deset mjeseci ove godine prodata ukupno 1,62 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je manje za 6,6 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prodaji su nazastupljeniji bili trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da će šumarstvo ovu godinu završiti uz skromniji rezultat nego lani.

- Godina polako ističe, a nije nadoknađen pobačaj. Novembar je, jednim dijelom, bio vremenski dobar za proizvodnju i ne znam da li će uspjeti da se ublaži podbačaj, koji je naročito bio izražen u prvom polugodištu - naveo je Šinik.

Prema njegovim riječima, slabija proizvodnja i prodaja imaće negativan odraz i na drvopreradu.