latinica  ћирилица
09/12/2019 |  11:11 ⇒ 11:12 | Autor: SRNA

Policija deblokirala deponiju Uborak

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Hercegovačko-neretvanskog kantona jutros su deblokirali deponiju Uborak kod Mostara koju su mještani i aktivisti inicijative "Јer nas se tiče" šest dana blokirali svojim tijelima.
Policija deblokirala deponiju  - Uborak kod Mostara - Foto: klix.ba
Policija deblokirala deponiju - Uborak kod MostaraFoto: klix.ba

Mještani i aktivisti jutros su se lancima vezali za kapiju i poručuju da je deponija nelegalna i da samo štite svoje gole živote.

Situacija je bila dramatična, a mještani tvrde da je prilikom deblokade više osoba povrijeđeno.

Iako su ispred deponije i dalje jake policijske snage, mještani poručuju da od svoje borbe neće odustati.

Predstavnik Građanske inicijative "Јer nas se tiče" Nijaz Hodžić poručio je da je ovo nelegalan napad policije na civile koji samo brane svoje živote.

- Dva advokata će pisati krivične prijave protiv načelnika Policijske stanice Sjever, načelnika Policijske uprave Mostar i ministra kantonalnog MUP-a, zbog nelegalnog napada na civile koji brane samo sebe i svoje živote. Јer, mi smo ovdje ugroženi, mi živimo u septičkoj jami - rekao je Hodžić.

On je novinarima rekao i da je policija spriječila masovniji dolazak građana iz okolnih naselja, ali i iz Mostara, jer su, kako je naveo, bili blokirali sve prilazi ovom lokalitetu.

Nakon što je odblokirana deponija, propušteno je 10 kamiona sa smećem koje su mještani popratili zvižducima.

Federalno Ministarstvo okoline i turizma odbilo je nedavno zahtjev preduzeća "Deponija" Mostar za izdavanje nove ekološke dozvole, dok je Vlada Federacije BiH prošle sedmice preporučila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz ekološke dozvole, ali i da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada na Uborku zbog javnog interesa.

Problemi na Uborku traju duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina mulja sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških i kancerogenih metala.

Tada je deponija bila blokirana deset dana, a Mostar i okolina bili su zatrpani smećem.

Deponija je deblokirana nakon dogovora sa gradonačelnikom Mostara da bude formiran tim koji će raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju, ali do sada nije ništa učinjeno.