latinica  ћирилица
09/12/2019 |  13:15 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Trivić: Јačanje svijesti o kulturi pamćenja i sjećanja

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, koja boravi u dvodnevnoj posjeti Izraelu, razgovarala je sa ministrom obrazovanja Izraela Rafi Perecom o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti obrazovanja i kulture.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo saradnjom između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Međunarodne škole Holokausta u Јad Vašemu.

- Značaj koji Јad Vašem ima u memorijalnom kontekstu nemjerljiv je i neuporediv sa bilo kojim drugim mjestom na svijetu, kao i da su, kroz naučno-istraživački pristup, na najbolji način doprinijeli širenju svijesti o kulturi pamćenja i sjećanja - rekla je Trivićeva.

Istakla je da su znanja koja profesori istorije i srpskog jezika i književnosti iz Republike Srpske stiču u Јad Vašemu veoma važna, posebno jer je i srpski narod kroz istoriju proživio golgotu i velika stradanja.

- Naša je dužnost da na pravi način upoznamo mlade generacije sa stradnjima, posebno sa stratištem u Donjoj Gradini, kao i drugim memorijalnim mjestima, kako bismo njegovali kulturu pamćenja i sjećanja - rekla je Natalija Trivić i izrazila zadovoljstvo što će Memorijalni centar Јad Vašem 27. januara u Muzeju Republike Srpske prirediti izložbu pod nazivom "Šoa - Kako je to ljudski bilo moguće" posvećenu Međunarodnom danu sjećanja na žrtve Holokausta.

Foto: RTRS

Trivićeva je prisustvovala je i otvaranju seminara za profesore srpskog jezika i književnosti i istorije o izučavanju Holokausta, koji je organizovan u Međunarodnoj školi Holokausta Јad Vašem u Јerusalimu.

Naglasila je da će nova saznanja koja profesori dobiju o principima i metodologiji ovog vida obrazovanja, umnogome koristiti i u formiranju savremenog pristupa i oblika rada u nastavnoj praksi prilikom prenošenja znanja o patnjama srpskog naroda, koji je kroz istoriju proživio golgotu i velika stradanja.

Foto: RTRS

- Profesori stiču znanja na kojima treba insistirati primjenjujući ih u našem obrazovnom sistemu, i to: kako podučavati đake o Holokaustu i stradanju na primjerima iz umjetnosti, kroz analizu književnih i literarnih tekstova, filmova, slika i svjedočanstava, a posebno posjetama memorijalnih mjesta i stratišta, naročito u Republici Srpskoj - pojasnila je Trivićeva.

U Јerusalimu boravi 20 profesora istorije i srpskog jezika i književnosti, kao i predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, koji pohađaju sedmodnevni seminar o izučavanju Holokausta u Međunarodnoj školi Holokausta Јad Vašem.

Učesnici seminara su posjetili i Memorijalni muzej Јad Vašem.