latinica  ћирилица
09/12/2019 |  19:36 ⇒ 10/12/2019 | 08:19 | Autor: RTRS

Posljednji sati kampa Vučjak; Pune ruke posla za policiju

Oko 600 migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća, u naredna dva dana biće premješteni u kasarnu Ušivak kod Sarajeva, zaključak je današnjeg sastanka na kojem su prisustvovali predstavnici kantonalne Vlade, MUP-a, Crvenog krsta i šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH. Akciju izmještanja sprovodiće 100 policajaca.

Premještanje migranata iz kampa Vučjak počeće sutra nakon ručka previđenog za 11.00 časova. Na prvom mjestu su bezbjednosni aspekti izmještanja, zatim hrana, prevoz, medicinska pomoć i veliki broj policijskih snaga.

- Ovakav raspored smo napravili i dogovorili, jer nam je to potrebno da se pripremimo i tehnički i da odgovorimo svim ovim aspektima, prije svega zbog sigurnosti - naglasio je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Policija Unsko-sanskog kantona imaće pune ruke posla, jer migranti ne žele nazad već putem Evrope. U cilju bezbjednosti, operativna akcija biće zatvorena za javnost. Za sad je planirano angažovanje 100 policajaca. Ako bude neophodno biće ih i više, kaže ministar unutrašnjih polsova Unsko-sanskog kantona, Nermin Kljajić.

- Imamo jasan pravilnik u kom momentu se može sila upotrijebiti, ali ja se iskreno nadam da do tog momenta neće doći - naglasio je Kljajić.

Angažovano je nekoliko medicinskih ekipa koje će pratiti premještanje migranata.

- Sutra od osam sati ekipe će biti u ambulanti Zavalje i biće tu sve do momenta dok zadnji migrant ne ode sa Vučjaka - naglašava Nermina Ćemalović, ministarka zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona.

Husein Kličić, predsjednik Crvenog krsta Unsko-sanskog kantona, preživljavao je sve ovo zajedno sa migrantima.

- Sve ono što se događalo, zajedno smo preživljavali sa tim migrantima i sutra želimo da ih na jedan dostojanstven način ispratimo - naglašava Kličić.

Posredstvom Međunarodne organizacije za migracije, od početka prošle godine, u BiH je stiglo oko 40 miliona evra. 92 odsto utrošeno je za renoviranje i održavanje objekata za migrante kao i psihosocijalnu pomoć i zaštitu. Ostala sredstva, u vidu podrške, usmjerena su ka odgovornim institucijama.

- Ovo je prvi korak ka smanjivanju pritiska na Unsko-sanski kanton i da se pokaže solidarnost u BiH da se podijeli pritisak koji je do sada bio samo na kantonu --naglasio je Peter van der Overart, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH.

U Bihaću od jutros policijske snage izmještaju migrante koji nisu smješteni ni u jedan prihvatni centar. Odvoze ih na Vučjak, kako bi već sutra bili na putu za Sarajevo.