latinica  ћирилица
09/12/2019 |  19:38 ⇒ 10/12/2019 | 08:19 | Autor: RTRS

Akcija MUP-a Srpske i holandske policije: Otkrivene laboratorije za proizvodnju droge (FOTO)

Holanđanin Kornelis Marinus van Velzen, priveden je u operativnoj akciji "Madagaskar", koju sprovodi MUP Srpske u saradnji sa policijom Kraljevine Holandije. Osumnjičen je za neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga, a nakon kriminalističke obrade u Upravi za organizovani i teški kriminalitet, trebalo bi da bude predat u nadležnost Tužilaštva BiH. U okviru akcije Madagaskar, pretresi su istovremeno obavljeni na nekoliko lokacija u BiH i Holandiji.

Kornelis Marinus van Velzen, rođen u Lindenu, uhapšen je u BiH zbog sumnje da je pripremao proizvodnju i prodaju sintetičkih droga i hemikalija namijenjenih za proizvodnju ove droge. Nezvanično, sačinjavao je i lažne isprave i svjesno ih koristio, iako je znao da su lažne.

Akcija "Madagaskar"

- Radi se o tome da je ovaj holandski državljanin osumnjičen da je na području Holandije imao više laboratorija za proizvodnju opojne droge - naglasila je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenje za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske. 

Osamnaest kilograma sintetičke psihoaktivne droge, policija je pronašla tokom pretresa na 15 lokacija u Holandiji. Na području BiH, pretresi su obavljeni na pet lokacija u Odžaku i Brčkom, a policiji Srpske u ovoj akciji, koja je realizovana pod nadzorom Tužilaštva BiH, asistirali su pripadnici SIPA.

Akcija "Madagaskar", privođenje osumnjičenih

- U Banjaluci je tim holandske policije koji učestvuje u akciji, a u pretresima na području Federacije BiH, pronađeni su dokumenti, mobilni telefoni, sim kartice, koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka - dodala je Miljanovićeva.

Akcija "Madagaskar"

Hapšenje van Velzena, rezultat je zajedničke višemjesečne istrage, čiji cilj je razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se bavi neovlašćenom proizvodnjom i prometom opojnih droga.