latinica  ћирилица
09/12/2019 |  19:49 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Suđenje Dudakoviću: Ubistva srpskih civila nastavljena i poslije ofanzive

Na suđenju Atifu Dudakoviću i 15 pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH, svjedočio je Radomir Radošević iz sela Vrtoče, opština Bosanski Petrovac. Radošević je rekao da je njegov otac ostao u selu nakon ofanzive tzv. ABiH, nakon čega je ubijen. Optužnica tereti Dudakovića i njegove saborce za sistematski progon i ubistvo više od 300 Srba. Dio optužnice odnosi se i na ratne zločine nad muslimanima, lojalnim Fikretu Abdiću.

Vojna akcija Petog korpusa, pod kodnim nazivom "Sana 95" zatekla je Radomira Radoševića na drvarskom ratištu. Rodne Vrtoče vidio je u plamenu kada se sa vojskom povlačio. U Prijedoru je sreo majku Milevu i tada saznaje da je otac Rade ostao u selu. Pola godine kasnije obistinile su se crne slutnje da je ubijen, njegovo tijelo prepoznao je u martu 1996. godine u Banjaluci.

- Otac je ubijen. Bila je razmjena, brat i ja smo ga prepoznali. Tijelo je bilo u dobrom stanju, na njemu sam vido nekoliko rupa od metaka na grudnom košu, djelovalo je da nije davno ubijen - prisjeća se Radošević.

Upravo taj detalj iz svjedočenja upućuje da Dane Radošević nije ubijen odmah u ofanzivi Petog korpusa nego kasnije. Na području Bosanskog Petrovca i 16 okolnih sela, tokom napada Dudakovićevog Petog korpusa ubijeno je 66 civila srpske nacionalnosti. Imovina Srba je pljačkana i paljena, u petrovačkim selima zapaljeno je više od deset hramova SPC. U selu Vrtoče na meti Dudakoviće vojske bila je crkva svetog Ilije.

- U selu je bila crkva Svetog Ilije. Nedostajao joj je krov - dodao je Radošević.

Odbrana optuženih insistirala je da svjedok nije lično vidio ubistvo svog oca i da je tzv. ABiH "oslobodila" selo Vrtoče, Bosanski Petrovac i ostale zapadnokrajiške opštine. A posljedice tog "oslobođenja" su stotine pobijenih srpskih civila i prethodno zarobljenih vojnika, uništena imovina, spaljene srpske crkve i hramovi. Suđenje Dudakoviću i ostalima biće nastavljeno 23. decembra.