latinica  ћирилица
09/12/2019 |  19:55 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Milići: Obilježeno 110 godina OŠ "Aleksa Јakšić"

Predstavljanjem monografije, izložbom fotografija i svečanom akademijom, u Milićima je obilježeno 110 godina školstva i postojanja Osnovne škole "Aleksa Јakšić". Јedna od najstarijih škola u ovom dijelu Srpske mijenjala je lokaciju, ime i izgled, ali nikada namjenu.

Davne 1909. godine u Milićima je na prostoru tadašnjeg Zadružnog doma otvorena osnovna škola. 1971. izgrađen je novi objekat. Škola je iznjedrila brojne generacije uglednih, vrijednih i uspješnih građana. Јedan od njih je i Pero Vujadinović, koji je postao učitelj.

- To je ono vrijeme kada je narod stvarno bio siromašan, kad se nije imalo dovoljno ni hljeba. Ima negdje fotografija u mom albumu gdje sam ja ovdje u šestom razredu bos - prisjeća se Pero Vujadinović, učitelj u penziji.

Jovan Zekić, direktor Osnovne škole "Aleksa Јakšić" Milići, ponosan je na ovu ustanovu.

- Radimo predano, pratimo savremena dostignuća. Uklapamo se u sve to. Prilično nam je škola uređena - napominje Zekić.

Posljednjih godina realizovano je više značajnih projekata koji su omogućili bolje uslove za rad. Uz lokalnu upravu i Vladu Srpske, značajno je pomogla i kompanija "Boksit".

- Kompanija "Boksit", ne samo da je ulagala značajna sredstva da bi ulagala, nego je imala i potrebe da obrazuje kadrove svoje, da pomogne obrazovanju članova porodica - istakao je Rajko Dukić, predsjednik kompanije "Boksit" Milići.  

Naredne godine biće uređeno i školsko dvorište, za šta će biti izdvojeno 140 hiljada maraka.

- Ukoliko ne završimo kroz donatorska sredstva onda će to preuzeti lokalna zajednica, normalno da ćemo tražiti sufinansiranje od Vlade Republike Srpske - rekao je Momir Lazarević, načelnik opštine Milići.

Iz dana u dan, uslovi u ovoj školi sve su bolji, a ono što brine jeste broj učenika. Trenutno ih nastavu pohađa 527, a njihov broj, iz godine u godinu, sve je manji.