latinica  ћирилица
09/12/2019 |  21:00 ⇒ 21:04 | Autor: RTS

Vučić u dvodnevnoj posjeti Atini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Atinu, gdje će se tokom dvodnevne zvanične posjete sastati sa predsjednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Kirjakosom Micotakisom, sa kojima će razgovarati o političkim i ekonomskim temama.
Vučić doputovao u Atinu (foto:instagram) -
Vučić doputovao u Atinu (foto:instagram)

Aleksandra Vučića je na atinskom aerodromu, uz počasnu gardu, dočekao zamjenik predsjednika.

Sutra, prvog dana posjete, Vučić će se sastati sa Pavlopulosom, a tom prilikom će biti održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Grčke.

Istog dana, gradonačelnik Atine Kostas Bakojani uručiće Vučiću Zlatnu medalju za zasluge grada Atine, nakon čega će predsjednik Srbije imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

Drugog dana posjete, u srijedu, Vučić će se sastati sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi, jer je on vođa Nove demokratije, sestrinske partije SNS-a.

Vučić i Micotakis će kopredsjedavati trećoj sjednici Visokog savjeta za saradnju Srbije i Grčke, a zatim će potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke.

Nakon toga, biće potpisani i sporazumi značajni za saradnju dvije zemalja.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret Vučića sa predsjednikom Koalicije radikalne ljevice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Јeronimom Drugim.

U delegaciji Srbije, koju predvodi Vučić su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvjete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Očekuje se da će glavne teme razgovora u Atini biti bilateralna saradnja dvije zemlje, evropski put Srbije i rješavanje pitanja Kosova i Metohije.

Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, poručio je Vučić sredinom novembra, kada se sastao sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom.