latinica  ћирилица
10/12/2019 |  09:31 ⇒ 23:16 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Prijedlog odluke o planu parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor

Narodna skupština Republike Srpske okončala je današnje zasjedanje razmatranjem Prijedloga odluke o planu parcelacije za auto-put Banjaluka Prijedor. Nastavak sjednice zakazan je za sutra u 10.00 časova.

22.50 - Prijedlogom odluke o planu parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor utvrđuje se plan parcelacije za planski period od deset godina i definiše obuhvat plana parcelacije ukupne dužine auto-puta 42 kilometra, navodi se u obrazloženju.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković zaključio je današnje zasjedanje i nastavak sjednice zakazao za sutra.

Poslanici će sutra glasati o apsolviranim tačkama dnevnog reda ovog dijela osme redovne sjednice parlamenta Republike Srpske.

22.35 - Prijedlogom odluke o izradi plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor po skraćenom postupku utvrđuje se plan parcelacije za period od 10 godina i definiše obuhvat ovog plana ukupne dužine auto-puta od 42 kilometra, rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Golićeva je obrazlažući prijedlog ove odluke pred poslanicima Srpske rekla da je strateška planska osnova za izgradnju ovog auto-puta data u izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine.

- Ovim planom, kada se izradi, biće utvrđena planska koncepcija koja je zasnovana na sukcesivnoj izgradnji auto-puta na "Posavskom razvojnom pojasu" granica Srbije-Bijeljina-Brčko-Modriča-Doboj-Prnjavor-Laktaši-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad-granica Hrvatske - navela je Golićeva.

22.10 - Usvajanjem plana parcelacije u vezi sa auto-putem i gasovodom dionice Brčko-Bijeljina-Rača biće omogućena izgradnja ove dionice, što je projekat od krucijalnog značaja za Srpsku, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić poslanicima u Narodnoj skupštini.

Obrazlažući Prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko-Bijeljina-Rača, Golićeva je navela da realizacija tog projekta predstavlja jedan od strateških prioriteta prostornog razvoja, drumskog transporta i gasifikacije Srpske.

- Očekujem podršku poslanika da bi se pristupilo planu eksproprijacije i stvaranju čistih imovinsko-pravnih odnosa kako bi ova dionica auto-puta mogla početi da se gradi - rekla je Golićeva.

U obrazloženju prijedloga ove odluke, koji je razmotren u Narodnoj skupštini, navodi se da će za plan parcelacije dionice Vukosavlje-Brčko biti sproveden zaseban postupak usvajanja plana parcelacije.

Nataša Mandić iz Instituta za građevinarstvo "IG" Banjaluka predstavila je poslanicima planski dokument u vezi sa parcelacijom dionice Brčko-Bijeljina-Rača.

21.30 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedloge odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić.

Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Slavica Lukić rekla je u završnoj riječi da je na narodnim poslanicima da donesu odluku o tome da li će biti raspuštene skupštine opština Rudo i Teslić.

Poslanik SNSD-a Pero Petrović rekao je da nisu tačni navodi da opština Rudo ne funkcioniše.

Tokom objedinjene skupštinske rasprave o prijedlozima odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić, Petrović je rekao da opština Rudo donosi odluke i sasvim normalno funkcioniše.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je tokom skupštinske rasprave da je suština prijedloga odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić to što ne funkcionišu načelnici i skupštinske većine u tim opštinama.

Prijedlozima odluka o raspuštanju Skupštine opštine Rudo i Skupštine opštine Teslić predviđeno je da Narodna skupština Republike Srpske raspusti ove dvije skupštine opštine jer, nakon sprovedenog postupka opoziva, načelnici ovih opština nisu opozvani.

20.35 - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Јovičević smatra da je neuspjeh opoziva načelnika opština Rudo i Teslić na referendumu pokazao da su pravo i pravda na njihovoj strani.

Tokom objedinjene skupštinske rasprave o prijedlozima odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić, Јovičevićeva je pohvalila rad načelnika te dvije opštine.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić smatra da su Teslić i Rudo primjer dobrog funkcionisanja i rada lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić apelovao je da poslanici vladajuće koalicije glasaju za raspuštanje skupština opština Rudo i Teslić.

Poslanik SDS-a Milan Tubin smatra neprihvatljivim da opštine Teslić i Rudo nisu, kako kaže, dobile nijednu KM pomoći od Vlade Republike Srpske

19.05 - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da je suština prijedloga odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić to što ne funkcionišu načelnici i skupštinske većine u tim opštinama.

Tokom objedinjene skupštinske rasprave o prijedlozima odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić, Žunić je obraćanje načelnika koji nisu opozvani na ranije održanim referendumima, ocijenio politikantskim navodeći da bi u tom smjeru možda bilo najpoštenije da se parlamentu Srpske obratila i druga strana, koja je tražila njihov opoziv.

Poslanik SDS-a Davor Šešić pohvalio je rad načelnika Rudo i Teslića, ističući da su to prepoznali građani koji su im na referendumu za njihov opoziv dali povjerenje.

Poslanik PDP-a Ljubiša Krunić rekao je da su Rajak i Miličević domaćinski načelnici i da bi svaka opština ili grad trebala da na rukovodećim položajima ima takve ljude, a ne da, kao u pojedinim lokalnim zajednicama, postoji "politička pijaca gdje brojni odbornici mijenjaju dresove".

Krunić je dodao da u ovom slučaju ne treba raspravljati o Rajaku i Miličeviću, već o smjeni resornog ministra.

Poslanik NDP-a Aleksandar Fulurija rekao je da ovaj klub neće podržati ove prijedloge odluka.

18.40 - Prijedlozima odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić predviđeno je da Narodna skupština Republike Srpske raspusti ove dvije skupštine zato što načelnici ovih opština, nakon sprovedenog postupka opoziva, nisu opozvani.

Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Slavica Lukić u objedinjenoj skupštinskoj raspravi o prijedlozima ovih odluka podsjetila je da je Skupština opštine Rudo u skladu sa zakonom usvojila odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika kojom je određeno da će se o opozivu građani izjašnjavati 23. decembra prošle godine.

17.40 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Izvještaj Pravobranilaštva Republike Srpske o radu za prošlu godinu u kome se, između ostalog, navodi da je ta institucija, kada je riječ o riješenih 2.120 parničnih predmeta čija je vrijednost oko 316 miliona KM, dobila spor u 992 predmeta u vrijednosti od oko 241 milion KM.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica u završnoj riječi nakon rasprave o ovom izvještaju naveo je da je Pravobranilaštvo unaprijedilo i preventivno djelovanje kada je riječ o davanju preporuka i primjedbi na zakonska rješenja.

- Davanjem našeg mišljenja uticali smo na niz zakonskih rješenja s ciljem da ih u interesu Srpske učinimo što boljim i lakše sprovodivim u praksi. Trudimo se da u tom pogledu radimo maksimalno - rekao je Govedarica i poručio da će Pravobranilaštvo učiniti sve da dug bilo kojeg preduzeća prema Srpskoj bude naplaćen.

Pravobranilaštvo Republike Srpske je u 2018. godini imalo ukupno u radu 86.503 predmeta iz svih oblasti, od čega je neriješeno iz ranijih godina 52.770 predmeta, navodi se u Izvještaju Pravobranilaštva za prošlu godinu.

17.00 - Nastavljeno zasjedanje NSRS.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica, istakao je da je Pravobranilaštvo, kada je riječ o riješenih 2.120 parničnih predmeta čija je vrijednost oko 316 miliona KM, dobilo spor u 992 predmeta u vrijednosti od oko 241 milion KM.

Na dnevnom redu trećeg dijela osme redovne sjednice su i prijedlozi odluka o raspuštanju Skupštine opštine Rudo i Skupštine opštine Teslić, koji će biti razmatrani objedinjeno.

Poslanici će razmatrati i prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko-Bijeljina-Rača, kao i prijedlog odluke o izradi Plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Prijedor po skraćenom postupku.

Narodna skupština je danas razmotrila nacrte zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj, Zakona o koncesijama i Zakona o zaštiti životne sredine.

15.00 - Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena nakon redovne pauze do 17.00.

14.50 - Pravobranilaštvo Republike Srpske je u 2018. godini imalo ukupno u radu 86.503 predmeta iz svih oblasti, od kojih je 52.770 neriješenih iz ranijih godina, navodi se u izvještaju Pravobranilaštva Republike Srpske o radu za prošlu godinu.

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica rekao je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj izvještaj, da je Pravobranilaštvo u izvještajnom periodu primilo 33.733 predmeta, a riješena su 28.492.

Kada je riječ o parničnim predmetima, Govedarica je rekao da je Pravobranilaštvo u 2018. godini imalo ukupno u radu 9.324 predmeta od čega je neriješeno iz ranijih godina 8.197 predmeta.

- U izvještajnom periodu primljeno je 1.127 predmeta, riješeno je 2.120, dok su neriješena 7.204 - naveo je Govedarica i dodao da je Pravobranilaštvo u 2017. godini imalo ukupno u radu 11.521 takav predmet.

Od riješenih 2.120 predmeta, čija je vrijednost oko 316 miliona KM, navodi Govedarica, spor je dobijen u 992 predmeta u vrijednosti od oko 241 milion KM.

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja je u skupštinskoj raspravi o ovoj tački dnevnog reda rekla da Pravobranilaštvo Srpske treba osnažiti kadrovski i finansijski s obzirom na ozbiljnost i važnost posla koje radi.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak je ocijenio da je Pravobranilaštvo više pod političkim uticajem nego što može da odgovori svojim zadacima i svrsi.

14.45 - Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izrazila je očekivanje da će se novi Savjet ministara više uključiti u sprečavanje namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na granici u blizini Novog Grada.

Poslanik poslaničke grupe "Zajedno za BiH" Senad Bratić smatra da prioritet unutrašnje, a posebno spoljne politike novog Savjeta ministara treba da bude sprečavanje namjere Hrvatske da odlaže nuklearni radioaktivni otpad na Trgovskoj gori u blizini Novog Grada.

13.30 - Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine stvaraju se dodatni uslovi za uspostavljanje efikasnijeg sistema zaštite životne sredine na teritoriji Repubike Srpske. Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je, obrazlažući ovaj akt u parlamentu Republike Srpske, rekla da je razlog za usvajanje ovog akta potreba za detaljnije razrađivanje pojedinih zakonskih odredaba, a što se prvenstveno odnosi na postupak prethodne procjene uticaja na životnu sredinu, te uključivanja javnosti u najranijoj fazi odlučivanja.

13.07 - Narodna skupština razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama kojim se preciznije definišu prethodne aktivnosti nadležnih ministarstava i svih drugih organa, javnih preduzeća i institucija nadležnih za izdavanje odobrenja, dozvola i saglasnosti potrebnih za realizaciju predmeta koncesije.

- Ovo uključuje i mišljenje jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji će se obavljati koncesiona djelatnost, za koncesije koje dodjeljuje Vlada Republike Srpske - navodi se u obrazloženju ovog akta.

Pomoćnik ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Slavica Bogdanović je u završnoj riječi o ovom nacrtu zakona rekla da stanje u oblasti koncesija treba da bude bolje.

Ona je navela da će biti razmotren prijedlog poslanika SNSD-a Ilije Tamindžije da se u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama izmjene odredbe tako da se solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama, instalisane snage do 250 kilovata, izuzmu iz postupka dodjele koncesije.

12.45 - Poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija predložio je danas u Narodnoj skupštini da se u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama izmijene odredbe tako da se solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama, instalisane snage do 250 kilovata, izuzmu iz postupka dodjele koncesije.

- Zato što male solarne elektrane nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, a postoji veliki interes domaćinstava i privrednih subjekata za njihovu gradnju, posebno u Hercegovini - rekao je Tamindžija tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

Poslanik SNSD-a Dragoslav Kabić upitao je kako se desilo da se privatizacijom prijedorskog ribnjaka "Saničani" privatizuju i velika vodna dobra kojima je to preduzeće raspolagalo.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da izmjene ovog zakona trebalo napraviti kvalitetnije i u korist Republike Srpske, a ne pojedinaca.

Poslanik SNSD-a Ognjen Žmirić odbacio je Stanićeve tvrdnje, navodeći da nije normalno da se koristi državna zemlja, a ne plaća koncesija.

11.50 - Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama preciznije se definišu prethodne aktivnosti nadležnih ministarstava i svih drugih organa, javnih preduzeća i institucija nadležnih za izdavanje odobrenja, dozvola i saglasnosti potrebnih za realizaciju predmeta koncesije.

- To uključuje i mišljenje jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji će se obavljati koncesiona djelatnost, za koncesije koje dodjeljuje Vlada Republike Srpske - navodi se u obrazloženju ovog akta i konstatuje da razlozi za njegovo donošenje proizilaze iz potrebe da se pojedina rješenja preciznije definišu i otklone nedostaci u važećem zakonu.

Pomoćnica ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Slavica Bogdanović je, obrazlažući ovaj nacrt u Narodnoj skupštini, rekla da se ovim aktom preciziraju pojedine odredbe radi unapređenja dodjele koncesija i kvalitetnog ispunjenja koncesionih ugovora.

11.25 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Srpskoj kojim se proširuje krug lica koja mogu biti javni i privatni partner, te propisuje da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, te fizička i pravna lica.
Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Čičković u završnoj riječi je izrazila zahvalnost poslancima za konstruktivnu raspravu koja će doprinijeti donošenju što kvalitetnijeg prijedloga ovog zakona.

Poslanik SNSD-a Dragoslav Kabić smatra da je kvalitetan predloženi nacrt zakona kojim će se poboljšati javno-privatno partnerstvo u Republici Srpskoj.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović smatra da će predloženi nacrt zakona poboljšati kvalitet javno-privatnog partnerstva u Republici Srpskoj i navodi da je postojeći zakon nesprovodiv zbog velikog broja administrativnih barijera.

10.30 - Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj proširuje se krug lica koja mogu biti javni i privatni partner, te je propisano da u postupku izbora privatnog partnera mogu učestvovati domaća i strana, te fizička i pravna lica.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupšini Republike Srpske, pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Čičković rekla je da je predmet javno-privatnog partnerstva izgradnja ili rekonstrukcija uz korišćenje, održavanje ili upravljanje javne infrastrukture u svrhu pružanja javnih usluga.

Povezane vijesti:

U ponedjeljak Posebna sjednica NSRS o Prijedlogu budžeta