latinica  ћирилица
10/12/2019 |  09:42 ⇒ 12:02 | Autor: SRNA

Počinje izmještanje migranata iz kampa Vučjak

Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona spremni su za akciju izmještanja migranata iz kampa Vučjak, kod Bihaća, potvrdio je Srni portparol kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić.
Migranti na Vučjaku - Foto: klix.ba
Migranti na VučjakuFoto: klix.ba

On je naveo da je za izmještanje angažovano stotinjak policajaca, te da danas iz ovog kampa neće krenuti svi od ukupno 600 migranata.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić najavio je da će danas biti izvršene glavne aktivnosti na izmještanju migranata iz kampa Vučjak.

Migranti će, u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, biti prevezeni u kasarnu Ušivak u Hadžićima. Tu će boraviti do osposobljavanja kasarne u Blažuju, gdje je planirano da prezime.

- Izmještanje migranata iz Vučjaka će trajati tri dana i biće podijeljeno na predradnje, radnje izmještanja i one kasnije. Mi smo zaduženi da operativno pripremimo predradnje - rekao je Ružnić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

U sklopu prve faze izmještanja su pripremljeni bezbjednosni aspekti izmještanja migranata, što znači osiguranje hrane i prevoza, doktora i tehničara, kao i policijskih snaga.

Prema informacijama kantonalnih vlasti, do kraja sedmice trebalo bi da bude rasformiran kamp Vučjak.

Prema navodima federalnih medija, vlasti Kantona Sarajevo, kao ni kantonalni MUP nisu obaviješteni o izmještanju migranata u prihvatne centre u Sarajevu.

Kasarnu Blažuj, koja je još bez adekvatne infrastrukture za prihvat nekoliko stotina migranata, juče su posjetili kantonalni premijer Edin Forto i načelnik opštine Ilidža Senaid Memić. I oni su bez zvaničnih informacija viših nivoa vlasti.

Јedna od opcija i centar u Salakovcu, a vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i predsjednik HDZ-a Dragan Čović tome se protive.

Prema podacima IOM-a, u prihvatnim centrima u BiH nalazi se 4.000 migranata, ali tačan broj niko ne zna.