latinica  ћирилица
10/12/2019 |  10:32 ⇒ 11:57 | Autor: TANЈUG

Vučić u dvodnevnoj posjeti Grčkoj

Predsjednik Grčke Prokopis Pavlopulos priredio je danas, ispred predsjedničke palate u Atini, svečani doček za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Vučić sa predsjednikom Grčke (foto:TANJUG / INSTAGRAM BUDUCNOST SRBIJE / bb) -
Vučić sa predsjednikom Grčke (foto:TANJUG / INSTAGRAM BUDUCNOST SRBIJE / bb)

Vučić inače, boravi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti toj zemlji.

Pavlopulos je Vučića dočekao uz najviše državne počasti, crveni tepih, gardu i himne Srbije i Grčke, pred razgovore u užem formatu, koji će biti nastavljeni plenarnim sastankom.

Prethodno, predsjednik Srbije položio je vijenac na Spomenik neznanom junaku u glavnom gradu Grčke.

Nakon razgovora sa predsjednikom Grčke, atinski gradonačelnik Kostas Bakojani uručiće predsjedniku Srbije Zlatnu medalju za zasluge grada Atine. Vučić će zatim imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

Drugog dana posete, u sredu, Vučić će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

Vučić i Micotakis će kopredsjedavati trećoj sjednici Visokog savjeta za saradnju Srbije i Grčke, a zatim će potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dvije zemlje, te i Program saradnje između dvije vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Deklaracija podrazumijeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obje zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa Srbije i Grčke.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsjednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grcke Јeronimom II.

U delegaciji koju predvodi predsjednik Vučić su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvjete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Očekuje se da će glavne teme razgovora u Atini biti bilateralna saradnja dvije zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno, kosovsko pitanje.

Grčka je prijateljska zemlja, koja podržava evropski put Srbije i koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.