latinica  ћирилица
10/12/2019 |  14:01 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

SNSD: Udar na građane i privredna društva koja se bave pogrebnom djelatnošću

Gradska uprava u Bijeljini je najnovijom Odlukom o izmjenama odluke o grobljima i pogrebnoj djelatnosti izvršila udar na građane i privredna društva koja se bave pogrebnom djelatnošću , a dobrim dijelom i na vjerske zajednice, istaknuto je na pres konferenciji SNSD-a u Bijeljini.
Pres SNSD - Foto: RTRS
Pres SNSDFoto: RTRS

- Grad Bijeljina je propisao uslove koje mora svaka mrtvačnica da ispunjava ,a uvjereni smo da su oni takvi da ih ne ispunjava nijedna postojeća mrtvačnica u gradu. Odluka je napravljena tako da će nove uslove imati samo nova mrtvačnica na novom gradskom groblju u Hasama. Dakle, vlast ovim želi postići monopol, odluka je takva da srodnici preminulog lica moraju tijelo pokojnika voziti u mrtvačnicu u Hasama, što će im stvoriti dodatne troškove. Na primjer ako lice premine u južnom dijelu Semberije, u Glavičicama, u najudaljenijem mjestu, moraće tijelo voziti u sjeverni dio Semberije, da tamo prenoći, a onda da ga vraćaju u mjesto gdje se sahranjuje - rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

On je istakao da su građani Bijeljina u nezavidnoj finansijskoj situaciji, te dodao da je ovom odlukom grad Bijeljina izašao iz okvira Zakona o pogrebnoj djelatnosti, jer nigdje nisu navedeni uslovi koji su navedeni u njihovoj odluci.

- Iza svega stoji namjera da novo Gradsko groblje ostvari što veći profit. Ta odluka je izazvala i buru među vladajućim koalicionim partnerima , tražili su pauzu od pet minuta ,a ona je trajala više do pola sata. Bilo je i povišenih tonova među njima. Na kraju su donijeli neki amndman koji je samo kozmetička promjena, a ne suštinska. Istovremeno, predviđene su kazne za sva komunalna preduzeća i privredna društva koja se bave pogrebnom djelatnošću, a ne pridržavaju se ove odluke - kaže on.

Odbornik SNSD-a u Gradskoj skupštini Bijeljine Mićo Živić govorio je o tački dnevnog reda koja se odnosila na vansudsko poravnanje Gradske uprave i Gorana Čikojevića iz Doboja.

- Čikojeviću će se isplatiti 250.000 KM na ime odštete zbog nemogućnosti građenja stambenog objekta u naselju Pet jezera u Bijeljini. Spor se dugo vodio, investitor Čikojević je imao građevinsku dozvolu, a onda mu je inspekcija zabranila gradnju pa dozvolila i to je išlo u nedogled. Čikojević je podnio tužbu, tražio je odštetu od 1,9 miliona KM. Naprasno sada idu u vansudsko poravnanje. Simptomatično je da se ide u to prije sudske odluke, jer se ne zna ishod sudske odluke i koliko će mu po njoj biti isplaćeno i da li je njegovo potraživanje od 1,9 miliona KM realno?! Neko za ovo mora biti odgovoran jer ovo nije prvi ovakav slučaj u gradu Bijeljina. Gradska uprava rasipa budžetski novac ovakvim odlukama - rekao je Živić.