latinica  ћирилица
10/12/2019 |  14:21 ⇒ 15:23 | Autor: SRNA

Pašalić: Obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je i Ministarstvo prepoznalo potrebu da se potpuno obnovi poljoprivredna mehanizacija kao najvažniji uslov uspješnog bavljenja ovom proizvodnjom, te pozdravlja aktivnost "Mlijekoprodukta" koji je danas podjelio mehanizaciju poljoprivrednicima.
Boris Pašalić - Foto: SRNA
Boris PašalićFoto: SRNA

Pašalić je istakao da najveća domaća mljekara "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice dobar partner i Ministarstvu i poljoprivrednicima, što dokazuje i današnja donacija poljoprivrednim proizvođačima.

- Ministarstvo je u ovoj godini već platilo poljoprivrednim proizvođačima koji su nabavili mehanizaciju naš podsticaj od 30 odsto u odnosu na vrijednost investicije i ove godine je nabavljeno oko 140 novih traktora i oko 600 novih priključaka - rekao je Pašalić novinarima u Kobatovcima kod Laktaša gdje je danas podijeljena mehanizacija.

On je dodao da će Ministarstvo nastaviti sa ovom mjerom, kao i da će podržavati izgradnju novih objekata, sistema za navodnjavanje, sistema za zaštitu od grada i mraza.

- Smatramo da je efektije kada se ulaže u novu opremu, nego da povećavamo iznose po grlu i litru - rekao je Pašalić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac podsjetio je da "Mlijekoprodukt" četvrtu godinu zaredom uručuje na korištenje poljoprivredne mašine farmerima s ciljem olakšanja i usavršavanja procesa proizvodnje mlijeka.

- Za četiri godine farmerima je dodijeljeno oko 400 mašina ukupne vrijednosti 2,4 miliona KM. Te mašine se pet godina vode kao mljekarine, a nakon toga ostaju proizvođačima. To znači da su proizvođači obavezni pet godina prodavati mlijeko "Mlijekoproduktu" da bi im nakon toga besplatno ostale - pojasnio je Usorac i dodao da je "Mlijekoprodukt" uočio ono što nedostaje proizvođačima i to je nabavio.

On je naveo da će ova donacija pomoći da se popravi struktura mehanizacije, koja je stara 30 i više godina, dodavši da se na ovaj način povećava proizvodnja i poboljšava kvalitet proizvoda.

Predstavnik "Mlijekoprodukta" Vladimir Burazer rekao je da ova kompanija stalno sa farmerima radi na unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka i aktivnost podjele mehanizacije je direktno usmjerena ka poboljšanju kvaliteta stočne hrane, što će na kraju uticati na proizvodnju mlijeka.

- Četiri godine spovodimo ovu aktivnost. Ove godine 101 farma i dvije zadruge dobiće ukupno 127 poljoprivrednih mašina za spremanje sijena, silaže i sjenaže i za kvalitetnu duboku obradu zemljišta, čija vrijednost je oko 600.000 KM - naveo je Burazer.

Predstavnik zadruge "Agro tržni centar" Šipovo Rade Klinac rekao je da prvi put učestvuje u ovom programu i da će dobijeni priključci znatno pomoći u obradi zemljišta, pripremi sjenaže i sijena, tako da će moći i više mlijeka proizvoditi.

- Zadovoljni smo programom jer direktno podržava kooperante i prozvođače mlijeka - dodao je Klinac.