latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:35 ⇒ 11/12/2019 | 07:53 | Autor: RTRS

Poruka iz Srpske i Srbije: Kriv je samo zato što govori istinu

Od kada se saznalo da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke, traje neviđeni pritisak na Nobelov komitet, ali i ogromna medijska kampanja protiv te odluke.

Sve zbog njegovih stavova o ratnim dešavanjima u Јugoslaviji tokom devedesetih godina. Peticijama je čak zahtijevano i da odluka o dodjeli nagrade bude povučena. Sam Handke ističe da je imao ideju da pokuša do pomiri stavove i da nije očekivao takvu kampanju protiv sebe. Pismo podrške dobio je od više od stotinu srpskih intelektualaca.

Stidi se - tom porukom su u Sarajevu Handkeu čestitali Nobelovu nagradu za književnost, zbog njegovih javno iznesenih stavova o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. To je samo dio kampanje, koju već mjesecima vode regionalni i zapadni mediji i razne organizacije. Takvi, ostrašćeni glasovi negacije autorskog pogleda na društvo i politiku predstavljaju prijetnju vrijednosti slobodnog mišljenja, odgovoraju srpski intelektualci u pismu podrške austrijskom piscu.

- To vam je samo dokaz da kad se laže, onda moraju da lažu svi. Јer ako ne laže samo jedan, a pogotovo Peter Handke, onda cijela laž pad u vodu - rekao je Matija Bećković pjesnik, član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Svi napadi na Handkea motivisani su upravo njegovim odbijanjem da prihvati nametnutu istinu o ratnim dešavanjima na teritoriji tadašnje Јugoslavije, koju su servirali zapadni mediji, kažu poznavaoci djela austrijskog pisca. Svoje viđenje istine Handke je ponudio u eseju Pravda za Srbiju.

- Na jednom mjestu on kaže, u epilogu ove knjige, stalo mi je do pravde, ili možda samo do promišljanja da se dopusti dodatno razmišljanje. I to je jeres koja nije oproštena Peteru Handkeu - smatra Duško Pevulja profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci.

Muzičar i pisac Nele Karajlić smatra da je najuzbudjivije, to što se Hanke nijednog trenutka nije, ne pokajao, nego počeo da razmišlja da li je bio u pravu ili ne.

Odluka Nobelovog komiteta, koji se uspio oduprijeti pritiscima, jeste iznenađujuća, ali potpuno opravdana, smatra Pevulja.

To što je Handke povjerovao da je Zapad pretjerao u propagandi protiv Srba nije mu donijelo Nobelovu nagradu, ali je potvrdilo da može da misli i ono što većina ne misli, poručio je naš proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Mnogi to vide i kao mali, ali dobar znak za globalna kretanja u kulturi, književnosti, ali i politici.

- Smatram da je Nobelova nagrada Peteru Handkeu početak jednog novog razdoblja čitanja istorije Balkana. One koja se do sada nije čula - istakla je Јelena Ivanišević Paunović direktorka Novog balkanskog filma Stokholm.

Tome se nadaju i građani Banjaluke.

Ovogodišnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost tako je obilježilo snažno uplitanje politike u umjetnost, ali Handke je, smatraju mnogi, u obje kategorije odnio pobjedu. Istina, umjetničku vrijednost njegovih djela gotovo niko nije ni osporavao.