latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:42 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Srbi u Srebrenici ne žele migrante

Vlasnik motela Alić u Srebrenici, Safet Alić odlučio je svoj motel dati na raspolaganje migrantima. U motelu se može smjestiti oko pedesetak migranta, a Alić , kako je istakao, će plaćati vodu i električnu energiju.

Ova ideja podjelila je političare ali i građane u ovoj opštini. Srpski političari jasni - u Srebrenici ne može biti otvoren migrantski centar.

Alić je u izjavi za elektronske medije ponudio svoj objekat u Srebrenici migrantima i obavezao se da će plaćati sve režije. S obzirom da živi u Švajcarskoj, danas nismo uspjeli dobiti izjavu.

Za načelnika opštine Srebrenica, njegov potez je klasično licemjerstvo .

- Lako je biti human sa distance kao što je on sa distance - rekao je Mladen Grujičić načelnik opštine Srebrenica.

Za razliku od političara koji predstavljaju srpski korpus u Srebrenici, predstavnici Bošnjaka su pozdravili ovu odluku . Nedib Smajić, predsjednik lokalnog parlamenta kaže da je ovo jedan human čin ali da, realno, nije ostvariv

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić istakao je da je stav Republike Srpske jasan.

- Na ovoj teritoriji nema nikakvih prihvatnih centara. Neki su zaboravili da je Srebrenica u Republici Srpskoj - dodao je Grujičić.

I građani Srebrenice su podjeljeni po pitanju ideje da bi u centru grada moglo biti otvoreno prihvatilište za migrante.

Motel koji je sada prazan ima 18 soba i dva apartmana Alić migrantima nudi smještaj do proljeća. Razlog za zatvaranje motela naveo je činjenicu da se u njemu ne toči alkohol i da je zbog toga promet slab.