latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:49 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Nevesinje: Јoš nije poznat broj oštećenih objekata, ni iznos štete (FOTO)

Petnaest dana otkako je zemljotres prodrmao Hercegovinu, još nije poznat broj oštećenih objekata, ni iznos štete.

 Najviše zahtjeva od strane stanovništva bilo je u Nevesinju, gdje će opštinska komisija do kraja godine popisivati oštećenja na terenu. Vlada je za tu opštinu, kao interventnu pomoć, obezbijedila stotinu hiljada maraka.

Do kraja prošle sedmice, kada je istekao rok za prijavu oštećenja, podnesen je petsto trideset jedan zahtjev. Opština je, uz pomoć lokalnih preduzeća, pomogla sanaciju školskih objekata, i uklonila oštećenja, koja su bila prijetnja stanovništvu. Komisija i dalje radi.

 - Ovo je težak i zahtjevan posao i mislim da će to trajati u narednih mjesec dana, dok komisija sagleda sve zahtjeve. Sigurno će biti i neopravdanih, ali ćemo nastojati da pomognemo pravedno i gdje treba - rekao je Milenko Avdalović načelnik opštine Nevesinje.

Foto: RTRS

Avdalović je potvrdio da tek slijedi sanacija oštećenih objekata područnih škola u tri sela. Više od osamdeset objekata oštećeno je u Berkovićima. Popis oštećenja je urađen. Opština je već poslala preliminarni zahtjev Vladi za pomoć.

- Uglavnom su to pomoćni objekti. Ima i stambenih objekata, starija gradnja. Ne bih sad da prejudiciram obim štete, dok komisija ne završi svoj dio posla - dodao je Nenad Abramović načelnik Opštine Berkovići.

Za nekoliko dana popis oštećenja završiće ljubinjska komisija. Vesna Popović je rekla da zbog oštećenja u kući, njena porodica , porodica spava u jednoj prostoriji.

- Plafoni su rastavljeni od zidova, zidovi su ispucali - dodala je Popovićeva.

Foto: RTRS

Prijave još stižu, a ima oštećenih stambenih i društvenih objekata.

- Tako da nemamo precizne informacije. Očekujemo u roku dan-dva da pristignu sve prijave, i tada ćemo poslati zahtjev prema Vladi i predsjednici Srpske, ako su u mogućnosti da pomognu - naveo je Darko Krunić načelnik Opštine Ljubinje.

Tri opštine, potvrdili su iz lokalnih uprava, neće moći same da pomognu stanovništvo tokom sanacije oštećenja. Svaki zahtjev proći će proceduru opravdanosti, a zahtjevi prema Vladi biće upućeni tek kada budu procijenjeni iznosi štete.