latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:51 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Nastavljen rad na jačanju odgovora na nasilje nad ženama

DŽender centar Republike Srpske organizovao je u Banjaluci konferenciju "Primjena Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Republici Srpskoj - Istanbulska konvencija".

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zakon kojim će se slučajevi rodnog nasilja ubuduće tretirati kao krivično djelo.

Posljednjih godina zabilježen je porast prijava nasilja nad ženama . Iz DŽender centra ističu kako je povećana emancipacija te spoznaja ljudskih prava dovela do toga da žrtve sve češće prijavljuju nasilje.

Direktorka DŽender centra Republike Srpske Mirjana Lukač izjavila je da je u Srpskoj u ovoj godini nastavljen rad na jačanju multisektorskog odgovora na nasilje nad ženama i u porodici, a u skladu sa Istanbulskom konvencijom.

- DŽender centar edukovao je 460 zaposlenih u različitim ustanovama, od centara za socijalni rad do Ministarstva unutrašnjih poslova, o jačanju multisektorskog odgovora na nasilje nad ženama i u porodici - dodala je Lukačeva.

Načelnica Klinike za psihijatriju UKC Republike Srpske Nera Zivlak Radulović navela je da u Republici Srpskoj nema grupni oblik rada sa licima koja su počinila nasilje, što mora biti promijenjeno.

- Ovakvim načinom rada sigurno bi doprinijeli smanjenju broja nasilja nad ženama i u porodici - smatra Zivlak Radulović.

Od 1. maja naredne godine stupiće na snagu novi zakon koji rodno nasilje odnosno nasilje nad ženama definiše kao krivično djelo.

Predsjednica Okružnog suda u Banjaluci Marija Aničić Zgonjanin naglasila je da su Istanbulskom konvecijom definisani standardi koji moraju biti bolje poštovani.

- Ovo se, prije svega, odnosi na centre za socijalni rad. Od nemjerljivog značaja je i što će u Republici Srpskoj od 1. maja naredne godine na snagu stupiti Zakon o o suzbijanju i sprečavanju nasilja u porodici kojim je propisano da je nasilje u porodici krivično djelo - rekla je Zgonjanin.

Stav je da ukoliko želimo da smanjimo nasilje nad ženama potrebno je da mediji i društvo zajedno rade na unapređenju i podizanju svijesti o rodnom nasilju.