latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:57 ⇒ 20:48 | Autor: SRNA

Torlak proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa

Beogradski Institut Torlak poslije 15 godina proizveo je novu vakcinu protiv sezonskog gripa "torvaks flu".
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Od 14 zemalja koje su učestvovale u projektu Svjetske zdravstvene organizacije, samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspjele da naprave tu vakcinu.

Vakcina iz Torlaka, koja je na provjeri u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, trovalentna je, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa, javio je RTS.

Kada stigne odobrenje Agencije, slijedi registracija, a sljedeće jeseni počeće imunizacija, ne francuskom, već domaćom vakcinom, koja je namijenjena populaciji od 18 do 65 godina.

To znači da u slučaju pandemijskog gripa, Torlak može da proizvede i tu vakcinu, u količinama koje su potrebne Srbiji.

Do sada su vakcine stizale iz Francuske i Amerike, od sljedeće godine u domove zdravlja stizaće iz laboratorije u beogradskom naselju Kumodraž.

Vršilac dužnosti direktora Torlaka, Vera Stoiljković, ističe da će se trovalentna vakcina proizvoditi svake godine, u zavisnosti od sojeva koje preporuči SZO.

- Јednom osvojena tehnologija u proizvodnji vakcina je osvojena tehnologija i ona će se nadalje ponavljati. Sojevi će se mijenjati u skladu sa potrebama, odnosno sojevima koje daje SZO - navela je Stoiljkovićeva.

U specijalnoj laboratoriji u Torlaku u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, iz godine u godinu taj broj će se povećavati do maksimalnih pola miliona doza.

Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine kako bi se prilagodila starijoj populaciji.

Torlak nije od 2004. godine proizvodio vakcinu protiv gripa.