latinica  ћирилица
10/12/2019 |  21:39 ⇒ 21:53 | Autor: B92

Liverpul i Napoli u šesnaestini finala LŠ (FOTO)

Fudbaleri Liverpula i Napolija plasirali su se u šesnaestinu finala Lige šampiona kao prvi i drugi tim iz E grupe takmičenja UEFA.

Liverpul je kao gost pobijedio Salcburg sa 2:0, dok je Napoli bez većih problema lako izašao na kraj sa ekipom Genka, 4:0.

Bilo je to veče koje su obilježili trostruki strijelac za Napoli, Arkadijuš Milik, te Nabi Keita i Mohamed Salah koji su postigli golove za tim prvaka Evrope.

U Salcburgu je bilo napeto od prvog zvižduka sudije Danija Makelija. Oba tima su krenula u ofanzivnom stilu, smjenjivale su se prilike, ali za nijansu zrelije bile su one koje je imao tim šampiona Evrope, Liverpula.

Sadio Mane u osmom, te Nabi Keita, Mane i Aleksander-Arnold u jednoj akciji u 20. minutu, mogli su donijeti prednost crvenima. Baš kao i Mohamed Salah koji je u 29. minutu bio oči u oči sa Cicanom Stankovićem, a onda je loše šutirao sa sedam-osam metara, lopta je završila pored gola.

I Keita je ponovo u 41. minutu mogao do gola, ali ni on nije bio precizan, dok je Salcburg preko Minamina u sedmom i Halanda u 21. minutu mogao do prednosti.

Sve se ipak rješilo u drugom poluvremenu, Salah je novim promašajem u 48. minutu najavio buru za domaćina, a onda je uslijedio nokaut u razmaku od samo sto sekundi.

Prvo je Nabi Keita u 56. minutu poslije prodora i centaršuta Manea sa lijeve strane pogodio za 0:1, da bi u 58. minutu Mohamed Salah prosto oteo loptu Onguenu na ivici kaznenog prostora.

Šutirao je Egipćanin iz teške pozicije, iskosa sa desne trane ali je nekako našao put do mreže i tu je sva priča oko čuda i eliminacije Liverpiula bila završena.

Salcburg se nije oporavio od tog šoka, pa će morati da se zadovolji nastavkom evropskog takmičenja, ali u Ligi Evrope.

Na meču u Napulju, uoči kojeg je objavljeno da će Karlo Ančeloti bez obzira na ishod najverovatnije napustiti kormilo ekipe, sve je bilo rješeno veoma brzo.

Nemotivisani Belgijanci, koji su osvojili samo bod u grupi, brzo su podigli bjelu zastavicu, a na scenu je stupio junak večeri, Poljak Arkadijuš Milik.

Napadač Napolija je odigrao simultanku sa igračima Genka. U trećem minutu je poslije greške golmana Vandervurta sa nekoliko metara poslao loptu u mrežu za 1:0.

Napoli-Genk (Foto:Francesco Pecoraro/Getty Images)

Isti igrač je u 26. minutu poslije centaršuta Di Lorenca lako realizovao novu priliku i već tada je bilo jasno da Genk nema nikakvih izgleda da napravi bolji rezultat.

U 38. minutu je dosuđen penal za Napoli, Milik je riješio da se oproba sa bjele tačke i pogodio je. Tako je postigao het-trik, i postao tek treći igrač u takmičenju koji je uspio da ostvari tako nešto poslije samo jednog poluvremena.

Prije njega to su učinili Simone Inzagi (Lacio, 2000) na meču sa Marsejom, odnosno Marko Simeone koji je to uradio u dresu Milana 1996. na susretu sa Rozenborgom.

Nastavak meča bio je rutinsko odrađivanje posla za Italijane, koji su usput u 74. minutu postigli još jedan gol, ponovo iz penala, ali je strijelac bio Belgijanac Dries Mertens.